Om at finde kreativ frihed.

Kender du dét, at du næsten ikke kan holde fokus længe nok til at “få hul på” en tegning eller et maleri.
Kender du dét, at du ikke kan få gjort en tegning færdig? Det gør jeg. Det gør ALLE. Både professionelle og hobbykunstnere bliver ind i mellem stive og ufrie i deres kreative projekt. Det kan der være mange grunde til. Her skriver jeg lidt om hvordan du kan ændre din indstilling til arbejdet, og på den måde, måske, komme videre.

Nogen gange kan man i gode samtaler finde guld. Jeg havde en rigtig god veninde på besøg som – uden at jeg kan huske hvad vi talte om – citerede Picasso, der skulle ha’ sagt: “Jeg søger ikke, jeg finder.” Det var netop dét jeg havde brug for at høre. Jeg fandt den lille guldklump jeg skulle bruge til at skrive dette blogindlæg. Yay!

Jeg har faktisk brugt nogle dage at tænke over forskellen på at søge og at finde. Det er åbenlyst at der er et “pres” bag sætningen: “jeg søger.” Det betyder at der er noget man mangler. Hvis man finder antyder det at man får en gave.
Vores egen Adam Oehlenschläger gik også ind for at finde og ikke søge. Han sagde at: Dem som som higer og søger i gamle bøger, -ikke ville finde guldet. Det ville derimod den jævne kvinde, som … tjah, snubler og finder guldhornene.

Med blyanten i hånden.

Eller penslen, eller finelineren, eller en blomst der skal placeres i en dekoration til din brors bryllup. Opgaven er ikke vigtig her, det er den kreativt udøvende … det er du.
Hvis du forsøger at tænke dig til næste træk. Hvis du er for meget oppe i dit hoved mens du tegner, så bliver dit værk på mærkeligste vis, stift og upersonligt. Men hvorfor gør det det?
Prøv at se på den her tegning jeg har lavet. Hvis du smider babyen ud, er det bare en tegning af en hjort. “Kedelig Bilka-kunst”, som min datter kalder den slags.

Deer picking up baby boy
Deer picking up baby boy

Men fordi jeg vovede at tegne en lille dreng ind på billedet bliver det, om end ikke et superværk, men i hvert fald stærkere end en almindelig blyantstegning af et klovdyr, med mytisk evne til at besejre slanger.

Så når jeg eksempelvis sætter finelineren på papiret for at tegne her, selvom det kun er semi-abstrakt, så er der en vis grad af usikkerhed.

 

Du kan ikke vide på forhånd om det gør noget godt eller om det faktisk ødelægger dit lille værk, idet du sætter i gang. Du véd ikke om det synker eller sejler. Jeg synes det sejler for vildt!

 

The village that represents

MEGA tip:

Jeg tror det største tip jeg kan give amatøren er at: du skal være villig til at smide lortet i skraldespanden. Ikke hvis du fejler, men når du fejler.

Du skal selvfølgelig forsøge at redde den synkende jolle så godt du kan. Dække til, viske ud, lappe og lime. Men hvis det ikke samler sig, skal det dø. Færdig bum! Ud!
(Det vender jeg tilbage til i et andet indlæg. Døden er for lækker og må ha’ sit helt eget indlæg.)

Lyskeglen

Tilbage på sporet: Når jeg søger, leder mine tanker efter nyt i mit gamle lager af idéer, eller andres idéer. Men hvis jeg bare begynder at doodle og skitse lidt på det jeg er i gang med, og prøver nogle forskellige former af på papiret, så finder jeg ofte en vej at gå, som jeg ikke forventede.

Jeg ved ikke om det giver mening for dig. Måske hvis jeg forklarer det, med det billede jeg har af, at søge efter løsninger når jeg tegner.

“Det er som at gå ind i et mørkt hus, (min tegning) med en lommelygte. Lyskeglen er min eneste mulighed for at finde det jeg søger. Men hvis jeg bare går ind i huset for at gå på opdagelse, så er det ikke mørkt, så ser jeg alt muligt – og finder på dén måde det jeg skal bruge.” – Giver det mening?
Tit og ofte finder jeg et bedre svar, hvis jeg går frem i verden i tillid, og lader svaret komme til mig. Jeg kan finde løsningen på det tomme område i min tegning, ved at doodle lidt på et stykke skitse papir ved siden af, eller lave noget helt andet et øjeblik, og så finder jeg pludselig svaret uden jeg søgte. -og når du bliver rigtig sej, sætter du bare pennen på papiret og håber på det bedste. ;

Så tak til min veninde, Oehlenschläger og Picasso. I stedet for at søge efter næste træk, så lad mig finde. (Tjek lige dét Picasso link herover. Det viser så præcist hvad jeg mener, at jeg lige så godt bare kunne ha’ postet det. Her viser han suverænt at han er en sand mester i at finde.)

Måder at finde på:

At finde ved at være
Det har du helt sikkert prøvet: at slippe en opgave fordi den driller, for så, en halv time senere, at stå med hænderne dybt begravet i blomsterbedet og finde en helt vildt skøn tanke som bare lyser din dag op.
At finde ved at kigge-glo
Hvad sker der når vi sidder på hovedbanen og kigger på folk der passerer forbi? Hvad finder vi når vi ser, virkelig ser, på hende som langer kaffen over disken inde på Café Guf-Guf?
Finde ved at lytte
Hvad gemmer der sig bag naboens bekymrede bemærkning? Hvem finder du når du lytter ind til din søsters historier om “ham Torben” i kiosken? Hvornår har du lyttet til, virkelig lyttet, til dine egne historier om dig selv og din hverdag?
At finde ved at nyde
Hvis du nu tog dig tid til at nyde et stykke chokolade. Til virkelig at dykke ind i hele sansningen af det lyse eller mørke guld på din tunge? Hvad finder du så dér?
At finde ved at mærke
Den følelse eller atmosfære der er i et blødt blomsterblad. Det er dén følelse du skal male. Det er en helt anden øvelse at male “sådan en pæn blomst som hende dér har malet”. At male er at mærke efter, ikke at kopiere.

Du er allerede professionel tingfinder

Du gør det allerede. Du leder efter den dér røde bog, og kan ikke finde den. Så giver du dig til at børste tænder og ved siden af toilettet finder du så “den der røde bog” – som faktisk er grøn, men det havde du glemt. Når du søger efter noget rødt, ser du ikke ordentlig efter. Men hvis du bare lader ønsket om at finde en løsning rumstere lidt rundt inden i dig, så finder det frem til dig, helt af sig selv.

Finde ikke søge … det er mit nye mantra.

Jeg ønsker dig rigtig god tur. Må du finde lige dét, du ikke engang vidste du havde brug for.

De Bedste hilsner Maj

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.