Hvad er intuition?

Undre du dig nogen gange over hvordan du tager beslutninger midt i en kreativ aktivitet? Føler du at din hånd bliver ført hen over lærredet eller keyboardet. Eller at valget af farve er ude af dine hænder, selvom det netop er dine hænder der udfører aktiviteten?

Denne søndag skriver jeg om intuitionens væsen. Hvad den består af og hvor den måske kommer fra. Og husk lige på at Kreativiteten er ligeglad med om du laver kreativt regnskab, skulpturer eller klæder dig virkelig pænt på. Kreativitet er Kreativtet er Kreativitet. Den er et væsen der bor inden i os alle.

 

Li Chevalier, Waiting.

Hvor kommer din kunstneriske intuition fra?

Og ikke mindst hvordan får du adgang til den?

Det har noget at gøre med at stille sig selv til rådighed, at orke og turde søge grænserne for hvad du egentlig føler du kan præstere. Hvis du gør det, er det tænkende sind nødt til at give op, og hænderne griber ud og fanger i øjeblikket en farve, der hvis du tænkte alt for nøje over tingene, ikke passer ind i sammenhængen.

På en måde skal du besjæle øjeblikket med din bevægelse, dit valg af farve eller strøget med penslen. Præcis som øjeblikket kan besjæle dig, som om det var et væsen, -til at gå til højre i stedet for venstre hvor du møder dit livs kærlighed. (Jah eller også træder du i en hundelort, men du véd hvad jeg mener.)

Researcher Joel Pearson siger: “Det handler om at bruge den ubevidste information i din hjerne. Ligesom man kan blive mere fortrolig med at tage beslutninger ud fra logik og fornuft, kan man også blive god til at stole på intuitionen, når man bruger den oftere og oftere over tid.   Artikel fra Live Sience

Føler du dig hyper sensitiv?

Lad os bare indrømme det, kunstnere er ofte hyper sensitive mennesker. Du har intense følelser, du er empatisk og har en god intuition, du er splintret til atomer eller totalt i Nuet. Og lad os også bare indrømme dette faktum: Rigtig rigtig mange mennesker sover sig gennem tilværelsen. Ja, ja, alle er kreative, ALLE … men for fanden hvor er vi ikke er tilstede, TIT.
Anyways … rigtig mange kunstneriske sjæle, opfanger ofte langt flere signaler og observerer verden omkring sig, i langt højere grad end ikke-så-intuitive mennesker. Det betyder at du har utroligt mange informationer til rådighed i dit ubevidste. Mange af de informationer er tilsyneladende latterligt ubrugelige og dog … Du kan bruge dem til at hjælpe dig med at give udtryk for en tilstand eller en situation, der ikke som sådan er et objekt.

Lyden af en lynlås, kan være totalt irrelevant for en bogholder, hvorimod det kreative menneske kan skabe en skulptur der ser ud som en lynlås lyder. Vi kender også alle en lugt der bringer minder frem. Hvis du maler et minde om våd asfalt, kan dit publikum måske huske lugten af en nyfødt hundehvalp. Mur, hud, blik, sneakers, træ, leg-eksplotion-død-fugl-flugt …

Benny Dröscher, When time stops never ending, Rønnebæksholm

Lad dig selv være i fred

Så tit du kan: Så lad være med at slå dig selv oven i hovedet med din nervøsitet, din distræthed eller din evne til at gøre muldvarpeskud til bjerge. Find et spejl og kys dig selv, når du går i sort, og ikke kan huske hvorfor du står på badeværelset. Der kan være rigtig mange informationer på vejen fra køkkenet, (hvor du fandt tandpastaen i køleskabet) -til badeværelset, hvor du nu står med en tube i hånden og tænker “hva’ faen skal jeg bruge mayoen til her!?”

Her får du to eksempler på intuition for fuld udblæsning. Det er ikke et væsen at tage let på:

 

I begyndelsen var billedet, Asger Jorn ’65

Asger Jorn mente at hans billeder kunne have flere betydninger. Han var med til at udvikle udtrykket Spontan-abstraktion.

 

Mark Rothko, artikel link Berlingeren

Mark Rothko er i den helt anden bolgade langt mere rolig i sit udtryk. Han er bla. kendt for, at ville have folk til at føle noget når de står foran et af hans værker. Uden som sådan at tilføje nogen særlig bevægelse ønsker han at bevægelsen skal ske i den som betragter værket.

En fysisk Intuitiv mester

Her kommer en video om Marina Abramovics performance, The Artist is Present, 2010  på MoMA i New York. Hun taler om mødet og intuitionen … og jeg, som skuespiller, tænker Hold-nu-kæft-for-et-vildt-menneske! – hun laver en performance hvor hun, i en ikke helt ung alder, sidder og tager imod menneske efter menneske og bare møder det 1000 procent. Sikke et fokus. Hun kan ikke kun læne sig op af teknik og erfaring, hun er i møde efter møde, nødt til at bruge sin intuition for at kunne rumme det menneske der kommer og sætter sig foran hende. Nyd det:

Sådan finder du inspirationen

Eller rettere: sådan finder inspirationen dig.

Når du har arbejdet en time eller to. Eller flere dage i træk opnår du et vist flow. Du slipper kontrollen og underbevidstheden begynder at tage over. Sindet bliver træt og keder sig måske og begynder at slippe sit tag i din kreative proces. Selveste Kreativiteten træder ind på scenen. Du tager flere risici, griber ud efter en ny farve eller maler en form du ikke ved hvor ender. Lad det ske, følg med så godt du kan. Observer at tankerne, der forsøger at hitte rede i hvor du er på vej hen, måske kværner afsted inde bagved. Lad dem bare gøre det. De er der altid, men lad være med at hæfte dig ved dem. Bare observer hvad der sker, så meget som det er muligt for dig. Betragt dine bevægelser og lad dig forundres over hvad der sker for øjnene af dig

Det der kan føles som hårdt, er den modstand der er mellem dig og det som sker. Du vil uvilkårligt have en lille spænding kørerende på et sidespor i hjernen, mens du gør tilsyneladende uforudsigelige ting. Men det er kun et spørgsmål om tid, pludselig har du uden at være bevidst om det glemt tid og sted.
Du maler bare, sylter, modellere eller danser. Kreativiteten er nu dig, du er tjekket ud og det er her du gerne vil være hvis du vil skabe frit og ikke ud fra gamle idéer og overbevisninger om hvem du er som kunstner. Kreativiteten er nu væsen, en helt fysisk skabning og du er blot et medium. Du er malingen, penslen og bevægelsen, du er ikke en kunstner, du er ikke et menneske, du er alle delene og ingen af delene. En danser i frit fald indtil du rammer gulvet, -så er du stødet, -flugten og svirpet af armen der langer ud og laver en perfekt rotation, der allerede er væk.

Man kan som sådan ikke pinpointe dyret Inspiration. Væsnet Er og Er ikke. Alt er delt op i trilliardiadevis af fraktioner indtil de ikke længere eksistere. Og det gælder også dig. Og mennesket har naturligvis navngivet dét som ingen navne har:  Hinduisterne har primært to strenge: Advaita Vedanta, der kalder det Neti neti: Jeg er hverken dét eller dét og heller ikke dét. Og den nondualistiske del af hindismen kalder det: Jeg er dét og jeg er dét og dét og dét.

 

Three archers stand poised in an outdoor setting, 1860 – ca. 1900.

Bueskydning og Zen

Her får du en der har sagt det langt bedre end mig. Eugeen Herrigel, forfatteren til det lille undseelige værk: Bueskydning og Zen, der dybest set er den eneste bog du behøver, for at forstå samspillet mellem dig og din Kreativitet. (Link,) den koster kun 129,- hvis du véd hvad der er godt for dig køber du den. Bum!)

Citat fra bogen: “…lad være med at tænke over det du skal gøre, lad være med at overveje hvordan det skal udføres! Skuddet går kun gnidningsløst når det overrasker bueskytten selv.”

og …

“… forberedelsen til arbejdet sætter ham samtidigt i den rette sindsstemning til at skabe … den rette sindsstemning for kunstnerens sind, opnås kun når forberedelsen og skabelsen, det tekniske og det kunstneriske, det fysiske og det spirituelle, projektet og objektet, flyder sammen uden adskillelse.”

Ja, hvad kan jeg sige til dét. Intet. Det er som en varedeklaration fra helsekosten: Havsalt og Intet andet.

Min absolutte yndlings

Jeg er nødt til at give dig denne smukke bid af en film med som afslutning. (… hvis du bliver fanget er der hele filmen på Vimeo (link), den er værd at fordybe sig i.) Hun er et ekstraordinært intuitivt menneske. Når det kommer til at overgive sig fuld og helt til intuitionen, er hun en af de helt særlige. Her får du Agnes Martin:

 

Tak for i dag, og rigtig god søndag

Kærligst Maj

PS, jeg beklager den forringede billedkvalitet i denne post, det har simpelthen ikke været muligt for mig at finde materiale i høj nok opløsning … håber du klarer den.

Post image: Benny Drôschner

Bonus links:
tine creative gør anderledes
https://www.huffpost.com/entry/creativity-habits_n_4859769

videnskaben bag intuition
https://www.livescience.com/54825-scientists-measure-intuition.html

Hvis du ikke har fået nok af intuition så læs “Forbered dig til intuitionen” her.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.