Forbered dig til inspirationen

Jeg vil lige starte med at indskyde at her, handler kreativitet ikke kun om at tegne eller synge pænt. Du er også kreativ når du kombinere to nye idéer i en opgave på jobbet, holder oplæg og udtænker nye strategier i et regneark. Kreativitet er det der driver os mennesker fremad. Så, skift ordet male ud med innovation og nytænkning og læs med … livet er lige her!

Vilje er ikke nok.
Du har besluttet dig for at du vil male mindst én aftnen i ugen, i stedet for at se Sporløs. -At du vil være kreativ heeeele weekenden. Men allerede fredag ender du med takeaway, rødvin og en halvtræls veninde over mobilen, det meste af aftnen, og når du endelig sidder foran dit lækre 300g. Canson Coldpress klar til at male, sker der i-n-g-e-n-t-i-n-g. Din ellers entusiastisk idé, om at være dit autentiske dig, falder af dig som kram på en teenage dreng.

Hvorfor kan du ikke?
Jo, det skal jeg sige dig. Og tro mig jeg har mange, mange års erfaring og trillioner af failede forsøg bag mig. Mit ikke så videnskabelige svar er:
Din hjerne er som en romkugle på slankekur. Selvom den er super fedtet, kan man umuligt få et salatblad til at hænge ved.
Før du kan tilbringe en hel weekend i zen-tilstand, skal du af med al det sukkerkrymmel, der forhindre din ellers udmærkede hjerne i at prøve noget nyt: at være stille. At hænge ud inde i dit kranie helt alene. Uden et slæng af coole skater venner som, mobil, tv-sukker og radio-meninger omkring sig. Det kræver øvelse at lære at være stille. Man skifter heller ikke fra 5 til 1 gear på motorvejen.

Det er svært
Det er måske mest svært, (kan man skrive sådan?) -fordi det er svært for dem omkring os at forstå hvorfor vi trækker stikket.

– En aften var en af mine “ikke skuespiller venner” inde for at se en forestillingen jeg spillede. Det var en ret vild forestilling, der var både fysisk og psykisk krævende.
Min veninde, var lidt stille da vi gik hjemad. Byen larmede men vi var stille. Og jeg tænkte: »Nå ok, hun ku sgu’ nok ikke rigtig li’ det.« Men det hun sagde overraskede mig, og afslørede også noget om hende.
Hun så granskende på mig, som om hun ledte efter et eller andet. »Det var virkelig noget af en energiudladning det der.” Sagde hun så. “Nu kan jeg faktisk bedre forstå, hvorfor du sådan går og halv-daser hele dagen.”

Det fortalte mig, for det første at hun før havde ment, at jeg, -at kunstnertyper generelt var dovne café-maller, der burde støvsuge eller-et-eller-andet, når de nu alligevel “havde fri” hele dagen.
Men det fortalte mig også at, ja sgu! Det er ikke bare sådan lige at stille sig selv helt og aldeles til rådighed for en rolle og en forestilling. Det kræver kræfter at holde fokus, huske en million ord og bevæge sig vildt og voldsomt aften efter aften.

Min veninde skulle måske se på sin egen evne til at lave ingenting, for at lade op til det hun virkelig gerne ville.

Det kræver styrke
– at tage sig sin plads i en hverdag der er så indgroet som en violet tånegl på en hjemløs.

Tænk sig at nå frem til at kunne sige: “hver søndag maler far fra klokken 9 til 14. Find selv ud af resten, kontoret er lukket!”
Eller “Nogen må lave mad og rydde op. Mor maler hver dag efter arbejde og kommer først ud når maden står på bordet. I øvrigt skrider hun når hun har spist og hygget, nogen andre må rydde op.” (Rimelig nok sætning at slynge ud, når man tænker på, at du betaler ågerpris for en ugentlig rengøring, og i øvrigt køber stort ind over nettet hver onsdag i frokostpausen. Plus at det er dig der renser afløbet for hår og rengør emhætten med en vatpind hvert kvartal.)

Michael Kvium

Det er dit job at lave ingenting.
DR 1 har en serie lige pt som hedder »Mesterlære« – værd at se DR, tak og fedt! Det er altid interessant at høre folk der eksilere inden for deres felt fortælle om hvordan de gør. – sidst var det maleren Michael Kvium. Han sagde blandt andet om det at være maler: “andre mennesker har et defineret mål med deres job. Mens en kunstmaler bare skal se på det han tegner uden at vide hvad målet er.”

Meget klog mand. Som kunstnerisk udøvende skal du hele tiden finde næste trin, næste bevægelse her og nu. -og som et sandt Kvium billede, så er det her der ligger en død hund begravet under malingen. For hvordan gøder du jorden så der kan vokse et blomsterhav frem på dit lærred. -Og jeg taler ikke om en enkelt onsdag aften hvor det hele eksplodere i en lykkerus af former og farver. Jeg taler om hvordan du forbereder dig til vedvarende kreativ energi. (Læs evt. Mit indlæg:  Om at finde kreativ frihed der handler om at finde og ikke søge)

Musen skal ha’ plads
Senere giver jeg dig nogle punkter der kan hjælpe dig med at lave ingenting. For når først du er blevet god til det, så kommer inspirationen helt af sig selv. Men først synes jeg du skal lytte til forfatteren og inspiratoren Elisabeth Gilbert. (Hun fik sit gennembrud med romanen, Eat, pray, love., som du måske kender.)
Men hun gør mere end alt skrive romaner, hun inspirere også til kreativitet. Her er hun i en genial TED talk, hvor hun argumentere for musens eksistens. Se den nu, eller gem den til senere. Men se den! Jeg håber den kan give dig endnu mere blod på tanden og lyst til afprøve punkterne herunder.

 

Lær at slappe heeeee-eeelt af
-og hvis det er svært, så overtal din hjerne med løfter om et liv i kreativ lykke.

Hjernen vil så gerne ha’ et formål. Giv den et: “hjælp mig med at lære det her, til gengæld lover jeg dig X eller X (-og det skal være et reelt løfte, ikke guld og grønne skove. Ofte er det noget ret basalt egoet ønsker til gengæld: Downton Abbey onsdag eftermiddag, eller måske endda noget et barn kunne ønske sig som en is fra fryseren, eller en cykeltur gennem vandpytter.)

Sluk
•  Start småt. Sæt din mobil på lydløs og gem den væk, en eftermiddag om ugen. Gør det som en bevidst handling. Det gælder ikke at sige: “det har jeg prøvet, det virker ikke.” Fordi du glemte den i garderoben på gul stue en enkelt gang.
Det er en underlig følelse i starten, hvis det ikke er noget du har praktiseret før. Men læg mærke til hvor sært det er, at folk ikke kan komme i kontakt med dig. Er det befriende, eller stressende? Kan du lade være med at tjekke om der er nogen der har skrevet eller ringet, efter en time eller to?
Når du er klar til det, så udvid tiden. Da jeg skrev teater og bøger havde jeg eksempelvis en telefonsvarer der sagde at jeg desværre ikke var tilgængelig før efter kl. 14. For evigt.

Vejrtrækning
•  En typisk ting folk anbefaler når de skal hjælpe os andre med at stresse af, er at gøre dig opmærksom på din vejrtrækning. Men hvad vil det egentlig sige?

Gør et stort nummer ud af det, sæt dig godt til rette et behageligt sted og mærk luften når du trækker den ind gennem næsen, hold vejret et par sekunder før du slipper og slapper af. Gentag.
Eller: bare bemærk at din vejrtrækning sker helt af sig selv lige nu og her, mens du læser. Træk det lidt dybere ind, flyt øjnene fra ordene, og tag 3 dybe vejrtrækninger. Lige nu.

Mærk hvordan du allerede er mere afslappet. -Se det er jo slet ikke svært vel? -Og så alligevel. Det kræver faktisk en hel del øvelse at gøre det til en del af den du er: èn der høster fordelen ved den autonome indstilling du er født med. Tænk at mærke livet strømme gennem dig, dag ind og dag ud, hele livet.

Tag et bad
•  Sæt en time eller to af til at tage et bad. Et karbad eller et brusebad og tag din tid. Hvis du kan, så lad være med at være praktisk omkring det, alá: »når jeg nu skal være her i over en time, så jeg ka’ lige så godt barbere mig, plukke øjenbryn, klippe negle og fjerne den ekstra skosål jeg har af hård hud under hælen og i øvrigt lige kværne en episode af Marie Louise Willes podcast (redaktionen anbefaler den varmt.)
Jo, selvfølgelig hvis det er afslappende så få endelig lidt praktisk fra hånden. Men min pointe er at du skal slappe af og være til stede. Bare dig og dit evakostume. Eller Adam, hvis det er det du bære i dette liv.

Naturen
•  Gå en tur med hunden, -ikke mobilen.

Det er en rigtig god idé at nyde naturen. Det er noget jeg faktisk er ret dårlig til at tage mig tid til. Men når jeg gør det, er det som et bad for sjælen og jeg elsker mig selv mere for at gøre det. Det er én af de helt store gaver jeg kan gi’ mig selv. Ro og tid til at tage et smut til stranden.
Det er faktisk så sundt at det helbreder angst og stress. SÅ forestil dig hvad det kan gøre for at lokke din kreative overskud frem, at lægge din »jeg-må-jeg-skal-hjerne« lidt til side.
(Denne her artikel  fra Videnskab.dk, om natur og kreativitet, er faktisk ret interessant at dykke ned i.)

Sådan opnår du Krea-bæredygtighed.
Det vigtigste er at lære, at være ok med at “gøre ingenting”.

Måske gør du det allerede, -er god til at stirre ud af vinduet, i stedet for at stirre ned i din mobil.
Du står faktisk nogen gange bare og Er, mens du venter i en kø. Ingen mobil-tjekkeri, ingen tanker. Vågen venteri.
Du er i stand til at fokusere på din vejrtrækning mens du taler med en kollega, i stedet for at tænke på det du vil sige bagefter.
Du husker og mærker indimellem træets bark mod ryggen midt i en yogaøvelse.

Meditation
Det næste jeg skriver her, er lidt ekstremt. Så lad være med at bruge det som udgangspunkt. Jeg fortæller dig det bare fordi det er noget af det som har haft allerstørst indflydelse på mit kreative menneske. Det er det der flytter mig aller hurtigst og aller længst ind i stilheden:
En gang i måneden mødes jeg med min meditationsgruppe. Vi bruger en hel dag på at være stille sammen i Veras hus. Vi meditere 40 minutter, holder pause et kvarter. Meditere, holder pause, meditere osv … i 5-6 timer.

Derudover meditere jeg hver aften inden sengetid. Jeg tegner i stilhed minimum en time hver morgen.
Jeg understreger igen: det er ikke et adgangskort til kreativ frihed, og slet, slet ikke en nødvendighed for at finde inspiration. Jeg deler det bare for at fortælle at, jeg efter mange års tovtrækkeri med min hjerne og mit hjerte er kommet frem til, at det er det der virker for mig.
Det har været en hård forhandlingsprocess. Mest fordi jeg gang på gang er faldet i, har tænkt “den går sgu nok.” Men det gør den ikke. Jeg har det aller bedst, og “jeg” føles aller bedst tilpas at bo indeni, når jeg har små øer af afslapning lagt ind i min hverdag. Jeg kan simpelthen bare bedre li’ det menneske jeg er, når jeg er afspændt.

Du er allerede klar
… du gør det allerede. Det gør jeg også. Men vi glemmer det, igen og igen. Nogen gange skal vi bare kickstartes og give plads. Din kreative ninja  er altid lysvågen inden i dig klar til at modtage inspirationen, det er bare os der er offline … tit.
Sørg for at koble dig op på Tavshedens net, så ofte du kan, så klarer musen resten. Det er på dén måde du lever kreativt liv. Ret simpelt egentlig.

Hvis det har givet dig noget at tænke over at læse med her, så skriv gerne en kommentar om hvornår og hvordan du slapper bedst af … eller skriv om noget andet du er kommet til at tænke på undervejs. Jeg elsker at udveksle om kreative veje, det er derfor jeg skriver her 🙂

Tak fordi du læste med.

Jeg håber du nyder dagen max,

De bedste hilsner Maj

PS. Ugens Anbefalinger: Big magic, af Elisabeth Gilbert (dansk)

Brainwawes and meditation. Videnskabelig artikel fra The Norwegian University of Science and Technology (NTNU) om kreativitet og meditation uden krystaller og badesalt.) (engelsk)

 

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.