Følg dit hjerte

At følge sit hjerte, fuldt og helt, er noget vi alle sammen længes efter. Det er ikke altid særlig let. Det er ikke altid særlig realistisk. Det er ikke altid særlig praktisk. I de fleste tilfælde er det noget vi håber at vi gør, tør, er virkelig ærlige omkring … en dag. Og det er helt sikkert særligt sejt, når vi tør.

Jeg var så heldig at arbejde som hjemmehjælper i en årrække. Det at arbejde med mennesker der var i færd med at afslutte livet, gav mig inspiration til at leve mit eget, lidt mere.
Det blev simpelthen klart for mig, på en meget håndgribelig måde, at livet stopper en dag. Nogen angrede det liv de havde levet, andre så sig ikke tilbage. Det gav mig et ønske om at dø med et smil på læben og blikket rettet forventningsfuldt mod fremtiden.

Jelena Bulajic, Grozda, 2014  

Alt det her betyder ingenting

Jeg har lært meget om livet af døende mennesker. En af dem der inspirerede mig allermest, var en mand der lå i et stort hus han selv havde tegnet og bygget. Han havde været arkitekt. Sygesengen var stillet op i stuen foran et panorama vindue, med en smuk udsigt. En dag jeg var ved at vaske ham, klappede han mig på hånden, og kiggede rundt i den store stue. “Alt det her betyder ingenting.” Sagde han før han kiggede længselsfuldt ud i horisonten. “Ingenting.”
“Nej det gør det vel ikke,” mumlede jeg … og tænkte på min magre lønseddel.
Pludselig lagde han begge sine hænder om mine, som kun gamle mennesker kan gøre det, “lov mig at du følger dit hjerte!” sagde han så, og det lovede jeg ham … jeg sagde endda, at det var det jeg var i gang med. Jeg fortalte, at jeg var skuespiller og at jeg for nylig var gået i gang med at skrive.
“Det er godt.” Sagde han lettet og kiggede igen længselsfuldt ud af vinduet, mens jeg, kiggede længselsfuld rundt i den rige stue, og tænkte … “det ene udelukker vel ikke det andet?”
Det trin er jeg ikke helt nået til endnu, det med at have begge dele. Jeg mangler stadig at tjene kassen, men jeg har arbejdet med kreativitet i 30 år nu, og det har jeg ikke fortrudt, slet ikke. Jeg har tudet, og stampet, bedt til Gud og hver mand. Men jeg har aldrig fortrudt det kreative liv, selvom jeg ikke er stenrig … endnu.

Lev uden fortrydelse.

Forfatteren Bronnie Ware er en badass. Hun har arbejdet på et Hospice i mange år har skrevet en bog om det at fortryde eller at angre. De 5 ting døende fortryder mest hedder den på dansk, hvis du skulle få lyst til at læse mere.
Her er hendes liste over de 5 ting mennesker, der er ved at dø, fortryder eller angre, allermest :

1 : “Jeg ville ønske, jeg havde haft modet til at leve det liv der var sandt for mig, ikke det som andre forventede af mig.”

2 : “Jeg ville ønske jeg ikke havde arbejdet så hårdt/meget.”

3 : “Jeg ville ønske jeg havde haft mod til at udtrykke mine følelser.”

4 : “Jeg ville ønske, jeg havde holdt kontakten til mine venner.”

5 : “Jeg ville ønske, jeg havde ladet mig selv være mere glad.”

I De fem ting døende fortryder mest, konkluderer Bronnie Ware at det gode liv handler om at udtrykke følelser, være glad, ses med vennerne, og at skrue ned for arbejdet og lade pligterne ligge lidt.

 

Egon Schiele, Embrace.

Jeg véd ikke med dig, men jeg ser en klar parallel til det, at vælge at give udtryk, -at udtrykke sig kreativt. Det handler, i mange tilfælde, netop om at vælge trivialiteterne fra, og følelser og nærvær til.
Når hverdagen ruller, synes du måske det lyder som en romantisk drøm, at tage sig tid til at skrive et digt eller tegne en tegning. Men hvis det er dét der giver mening for dig, skal du nok til at øve dig i at gøre det, for ellers … nej altså, jeg mener bare, måske er det netop dét der giver dig energi til at gøre rent på badeværelset. Eller giver dig modet til at være ligeglad med kalkaflejringer og tandpastablobs på vandhaner. Du skal ikke undervurdere den næring der ligger i at tegne en hel eftermiddag, købe billig juledekorations ler og lave skulpturer med ungerne torsdag aften, eller tage billeder af din have og redigere dem til ukendelighed. (Affinity Photo er et rigtig godt og billigt alternativ til Photoshop.)
JA! Jeg véd om nogen, at regningerne skal betales, og at vasketøjet ikke selv kravler over i vaskeriet. Men jeg véd også, at det godt kan lade sig gøre for kreativiteten og realiteten at leve side om side.

 

Det hele skal nok gå

Der er ingen der beder dig om at hælde barnet ud med badevandet. Behold endelig dit 8-16 job, men hvis du har et ønske om at udtrykke dig … noget … så giv dig selv en gave, og gør det. Jeg tror stadig på at man kan få begge dele. Et kreativt liv OG penge på kontoen.
Det er en udbredt misforståelse, at hvis man først slipper kreativiteten løs, så er fanden løs i Laksegade. Det er han ikke. Det fandtes der aldrig bevis for :
(Wiki-trivia : “I Laksegade var fanden efter sigende løs i September 1826. Der blev flere gange smidt kartofler, tørv og pindebrænde mod gadens huse og mod forbipasserende. Politiet fandt hverken gerningsmænd eller de steder, tingene blev smidt fra. Den opskræmte befolkning konkluderede med, at fanden selv stod bag, og det gav ophav til ordsproget “Fanden er løs i Laksegade”.)
Kreativiteten kommer ind af hjertets dør, det er dén der åbner op for Livets flod, og fylder dit liv med glæde og mening.

 

Rachel Joynt, Whisper I

 

Lyt til den stille stemme

Dette blogindlæg peger ikke på dig der føler, at du ikke lever 100% op til dine drømme, og truer dig med død, anger og fortrydelse. Det er ikke en løftet pegefinger (den knækkede af, da jeg var i mine 30’ere …) Det er blot ment som en opmuntring og et skulderklap til dig, som gerne vil være mere kreativ, eller til dig som er kreativ, og gerne vil have en undskyldning for at nyde det.
En gammel dame på et plejehjem fortalte mig en gang at hendes far altid sagde til hende: “Jeg vil elske dig hele livet, fem minutter ad gangen.” – uh det er en smukt leveregel. Så gå ud i verden og gør netop dét: Elsk dig selv fem minutter ad gangen, hele livet.

Her er tre ting som er gode til at følge dig på vej :

1 : Lyt til dit hjerte, hver dag. Fem minutter ad gangen.
2 : Gør noget godt for dit hjerte, hver dag.
3 : Del du af dit hjerte, hver dag.

De kærligste Hilsner og
rigtig god tur Maj

PS. Hvis du mangler inspiration til at leve mere kreativt, kan du starte med læse om kunstnere og kreative liv. Her er et indlæg der giver gode bud på læsestof Anbefalinger af 3 bøger og en mand

Post foto: Jung Lee, End, from the Series ‘Aporia’, 2010

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.