Der døde Du!

Du kan læse et interview om forestillingen her
-og her er en artikel.
Tekstuddrag herunder.

Det er en forestilling til unge mennesker om livet og døden.

Jeg har skrevet den fordi jeg som voksen føler mig forpligtet til at ’vende tilbage fra de døde’ og fortælle om det som er så vigtigt, og det som er så umådelig svært at favne når man kun er ung, dét som selv mange voksne ikke fatter:  Nemlig at vi holder kimen til livet, til det ’fede voksne liv’, i vores egne hænder, til at fortælle dem at det hele starter dér, starter NU!

Det drejer sig bla. om holdninger som ligegyldighed, trods, had, overglæde og glemsel…. Om at du som ung ofte selv skal være den voksne, uden du véd det, -og hvorfor vi ikke altid, eller sjældent vælger den mest optimale udgave af os selv. Uskyldigheden er en tveægget tilstand, med engle vinger og en le over skulderen.

Måske er vi blevet lamme fra tanken og ned?! Disse fire unge mennesker i D-D-D, er i hvert tilfælde så fyldt med både larmende og stille frustration, at de ikke kan mærke hvem de er. De er aldrig blevet hjulpet til at mærke de kæmpe ressourcer de i virkeligheden har til rådighed.

Jeg vil gerne pege på at vi ofte lader andre tage vores valg for os, hvad enten det er familien, samfundet eller Tv’et som vælger for dig. Jeg vil gerne spørge om, om du tror på at vi overhovedet har et valg?! Kan vi selv vælge den vej vi går på, eller er vores job ‘bare’ at opleve alt det som sker.

Jeg vil ønske at vi kan vælge og hvis vi kan, – at vi vælger det bedste.

Tekstudrag:

Al min tekst er beskyttet af loven om ophavsret. Du må gerne gengive mine tekster, men gør det i mit navn, og  gerne med en henvisning til denne side.

JICK DØR AF UOPMÆRKSOMHED

Thomas Knuth Winterfeldt. 3

Thomas knuth Winterfelt spiller Jick. Barnestjerne.

Uddrag af Jicks monolog :

Men så sad jeg dér i flyveren i, hvad tager det fra Ålborg, en…næsten en time, eller mindre?, det er vidst det samme som Berlin. Sad der og blev kold både i kroppen og i sjælen, alting forsvandt jeg kunne ikke mærke en skid! .. jeg var en glad skal.. det var på en scary måde tomt, en uendelig tom plexiglaslagerhal med en mur af uhåndgribelig gladhed omkring. Jeg blev ligesom trykket  ind i mig selv, holdt under vand af en usynlig hånd jeg ikke kunne kæmpe imod -hang og dinglede under overfladen med kroppen under mig. Presset..var..var..som naturkræfter.. absurde, trykket trak i mit ansigt så jeg til sidst smilede som jokeren, en slags plastik smil havde lige pludselig indtaget mit ansigt, og da vi gik igennem KBH lufthavn var jeg nødt til at gøre noget, jeg skulle jo stå foran 12.000 skrigende tøser og synge ‘Let me feel you all the way’ og jeg kunne ikke mærke en skid! Mit hjerte var som det der glatte æg der er inden i en kinderoverraskelse, helt galt og umuligt at lukke op ..smut..klik..smut..klik..grib ..smut..klik..aah..smut..klik..komnu..eej..smut..klik..nu..neejhh..klik.. smut..smut.aaah… Paradoksernes holdeplads havde asfalteret mit system og givet mig en jern stiv smily-pik lige i ansigtet som jeg ikke kunne komme af med, det ville jeg for helvede sgu da ikke finde mig i. Så jeg bad en af mine musikere om at slå mig.

Så skete der noget, fik mig et mere rough image. Stod og sang ‘Feel me all the way’, med et blåt øje, coolt. Men altså når man får så meget fisse som jeg gjorde så… altså det er temmelig besværligt med folk som bare ikke har noget indhold i livet og så synes de  pludselig de ér noget, fordi de  har fået lov til at varme mit kebab sværd i tyve minutter det…det er på en eller anden måde ydmygende, ja ja jeg havde godt selv luret den, det var som om det var mig der blev brugt i deres liv, selvom det jo klart var mig som brugte dem. Men altså ja jeg kan sgu ikke helt..(forvrænget)

Jeg har været i seng med Jick, hvor vildt er det lige?”

”..i seng?!  Gu var du røv, du stod på alle fire og klynkede som en hund i Deluxesuiten på et eller andet hotel i bumfuck Egypt, vær du bare glad for at der var tykke gulvtæpper!”

Pludselig ku’ jeg høre det, jeg var bare en eller anden turist attraktion man kunne vise en barberet hamster og så få en gratis tur, jeg blev lidt pissed på de der wannabe mennesker. Jeg var fuldstændig følelsesløst tom indeni.
Jeg véd godt at det er åndssvagt men jeg er ligeglad.. .. ha hmm  men jeg savnede nogen tæt på.. eller det bare at være en lille dreng igen..lørdags hygge og nugatcrossainter fra Kviklybageren..

KUDO DØR AF KNIVSTIK

Julie R. _lgaard. 3

Julie Ølgaard som Kudo. Pigebande pige.

Uddrag af Kudo’s monolog

Men det kiksede for mig, selvmordet..vi var to der gjorde det sammen for at lave en event ud af det
og sige fuck verden med udråbstegn… Ninka blev lam i en del af hjernen hun var ikke så stærk som jeg var sagde de og nu ligger hun og vipper med hovedet på en eller anden institution og skider i bukserne tre gange om dagen, mens hun drikker saftevand med helt vild kunstig hindbærsmag. Der var terapi på hospitalet i en uge bagefter men jeg havde ligesom siddet i dén cirkel før, emotionel petting mand, jeg kendte jo replikkerne ud og ind og vidste hvad jeg skulle svare og hvordan mit kropssprog helst skulle
se ud og så var de af med mig, -under forudsætning af to ugentlige samtaler, én alene og én i cirkel go figure Columbine.

Mit ungdomsboligværelse var pisse rodet og overbrækket, vi havde jo holdt en lille afskedsfest, Ninka og mig, fordi vi sagde til folk at vi skulle ud og rejse det skulle vi jo også der var bare ingen der vidste at vi havde booket billetterne hos dødens færgemand til en lille tur over Styx, det var super dejligt, lidt ligesom at flirte med en dreng Ninka sendte mig de fedeste smil gennem rummet fordi hun kunne høre mig fortælle omde rygsække vi havde pakket til turen og hvor mange penge vi skulle ha med. Så vildt at være så tæt med en anden pige at det suser i maven og man er tvunget til at slå blikket ned fordi ellers eksploderer man. Vi holdt hinanden i hånden efter vi havde taget pillerne kody’er og ketogan’er tror jeg nok vi havde skaffet men der var ingen æsker med de lå i 6 små poser men altså totalt nederen at stå og se ud over det rod jeg kunne ikke overskue
det så jeg trashede det bare endnu mere væltede køleskabet og lavede huller i væggen. Jeg havde sankt-føj dans i benene og røg 30 smøger om dagen i en weekend mens jeg sad med ryggen til min klubværelsefremtid og gloede ud af vinduet. Så rejste jeg mig og gik ud og stjal en masse supercoolt tøj samlede en gruppe piger som jeg vidste også var pænt tunge i hovederne så vi begyndte at erobre verden på vores  måde.. ..jeg blev høj på livet igen,
mine rushes kom tilbage jeg var stærk, jeg begyndte at slå.. .. og DÈT er det fedeste rush i verden! En flok hårde skinker bag mig og så en knytnæve parat på ryggen  Så fedt det var.

Federe end at finde folks angst, klart federe end at sidde på en grim stol og udveksle koordinater med en psykopeut! Jeg havde sat hele verden skakmat jeg var præcis hvor jeg skulle være! At smaske nogen lige i fjæset når de mindst venter det! -ikke i maven eller på kroppen men lige i fjæææææset!

LIDEN, DØR AF KEDSOMHED

Stine Fischer Christensen. 2

Stine Fisher Christensen spiller Liden. Dør som 16 årig, lever videre til hun er over hundrede.

Uddrag af Lidens monolog :

Jeg døde faktisk dér på den trappe da jeg vendte om, og jeg har kedet mig lige siden. Wahh wahh kan I så tænke hvor frygteligt er det så lige at kede sig ihjel men det er faktisk et forfærdeligt liv. Jeg havde et lille fint bål i mit hjerte der da jeg var 15-16 år, men min mor og far pissede på det bål indtil det gik ud. Pisse pisse pisse tænk at pisse på det eneste lys man har i sit liv??! Ja for der er ingen tvivl om at det var mig, lille Liden enebarn der lyste op i deres kedelige liv, men de ville ikke af med mig de ville ikke have at jeg skulle have mit eget liv, så de lukkede for ethvert initiativ jeg tog indtil jeg ikke tog flere. Jeg skulle have været med på en fed studietur til New York i 3. g. Men der havde de allerede klemt svampen helt tør, næsten, jeg sagde først ja, sådan tøvende, men så da min mor hørte at det kostede 3000 af egen lomme så kiggede hun ned i køkkengulvet på den der måde, mens hun skrabede med sutskoen på en gammel sovseplet på linoleumen. Og det var faktisk dødsstødet, når jeg tænker tilbage, jeg var allerede skindød, ja ja det er det jeg faktisk fysisk er lige nu her på Randers sygehus, men det skete allerede dengang for der begyndte jeg selv at sige neeej jeg tror alligevel ikke lige jeg har lyst, jeg fandt på at jeg var enormt bange for at flyve for ligesom at forklare hvorfor jeg ikke kunne tage med til New York, når jeg tænker tilbage så…

Jeg var  også træt, det var jeg faktisk, jeg var fuldstændig udmattet hver aften var jeg så udmattet at jeg gik i seng kl. halv ti, jeg holdt op med at gå i biffen og veninderne faldt fra og jeg begyndte at læse mere og mere, jeg gemte mig for livet fra jeg var 17-18 år kom jeg nærmest ikke udenfor en dør, jeg kom i lære i en boghandel, min mosters nye mand havde en boghandel på gågaden i Randers det var alligevel min mor som måske godt kunne se at jeg ikke var helt normal, og hun prøvede måske at puste noget liv i mig dér, men det var jo for sent hun havde jo allerede kastet så meget sand på bålet at jeg var blevet kvalt mange år tidligere. Men jeg fik en chance for at træde ud af skinddødtilstanden men jeg gjorde det ikke… jeg gjorde det aldrig. Der er ingen tvivl om at min mor og far og  hvem fanden jeg ellers har givet skylden, er skyldige og at de har handlet forkert overfor et forsvarsløst lille barn, men jeg valgte selv aldrig at blive voksen, jeg valgte at undgå alt muligt godt og skidt, men det var ikke bare læsegrupper og cafébesøg og skænderier og biografture, veninder og fyre og babysittninger og stress og shoppeture og Twitter, og kondomkøb og afslag og drukture og onanering og makeup og god sex og dårlig sex og børn og familie og hvidvin og egen lejlighed og hygge og job i Netto jeg valgte fra, det var livet jeg valgte fra. Jeg fik aldrig ikke engang en rigtig veninde, jeg havde ingen som var tæt på mig, ingen jeg var tæt på og vidste alt om, jeg havde ingen at lave te til når hun var syg og ingen at komme med kleenex til når hun havde kærestesorg.

LOCOLAI, DØR AF EN OVERDOSIS

Tue Ersted-Rasmussen. 3

Tue Ersted Rasmussen som Locolai. Kedsomhedskriminel.

Uddrag af Locolais monolog :

Men jeg jinxede selvfølgelig det hele, fordi jeg er født fucked up! Men fra min Strandvejsreligion havde jeg stadigvæk en eller anden stupid ide om at os som kommer ud af overklassens bøgeportal vi havde krav på at lykkedes her i verden, -at jeg inde bag min narko hungrende møgbunke af en krop havde noget liv i mig, noget opfindsomhed, noget som kunne skaffe mig til dagen og vejen, ikke mere. Jeg var da godt blevet klar over at jeg nok alligevel ikke ville ende som kongen af Hellerup selvom jeg nok et eller andet sted havde håbet på det, før fru Larsen spurgte mig hvad jeg lavede der i hullet i det hyggelige hjørne af haven ‘Hvad lav..halloo..unge man..’ FUCK DET!, Stop nu! Ligemeget! -med den lille smule bevidsthed jeg havde tilbage byggede jeg en transport op af suveræn glasklart Coke
fra en sønderjysk dealer i Åbenrå, til en Fyrste i KBH der kaldes Helten. Ha..han forsynede alle de kreative røvhuller inde i pisrenden, jeg var stadig temmelig styret af dopen, men troede på jeg havde et liv. Det havde jeg bare slet ikke, det var livet der havde mig. Jeg handlede med for mange penge og til sidst stod jeg med min skaldede pik i hånden som min eneste ven, jeg kunne simpelthen ikke regne, det kunne den heller ikke…vi havde bare overhovedet ikke lært det fordi far blev véd og véd med hvor vigtigt det var! Men det med én i mente og lidt i rente, det er så simpelt, jeg kunne det ikke, renters rente, anede ikke hvad det var. og jeg var for pinlig over det til at be’ om hjælp til mine regnskaber, så en rigtig dårlig deal med nogle rockere gjorde mig fri af smerten. Helten sendte Svin og ham var der ikke ret meget… SLAM!

Svin
Hvis du ikke skaffer de kæmpe store sedler du skylder til Helten inden fredag…

Locolai
Jeg prøver mand! Jeg prøver, der er ikke noget jeg hellere vil, men jeg har mistet følelsen i mit højre ben mand!
Du ved hvordan det er..

Svin
Gu gør jeg røv! Hvis du ikke er klar fredag med 250 tusind!
Så finder jeg dig, og så kan du sutte mine dadler til dine læber bløder, du skal alligevel dø!

Locolai
HEEY..Hey! Svin!…Svin..lyv for mig…bare een gang til…jeg er en begger
her..hør nu…sig til Helten at jeg har noget op i ærmet, sig du stoler på mig, lyv en sidste
gang.. Svin…
Jeg løj og stjal fra alle jeg kendte, snød og krøb, tæskede
og tiggede mig gennem ugen og lige så sikkert som at onsdag kommer efter tirsdag.. så kom Fredag ud af mørket…stum og stille som min nat i hullet på Rypevej.

(.. ..)

Locolai
Hør her,respekt Svin, og respekt til mig også, jeg har virkelig knoklet…hør lige…før du begynder at smadre mit no good fuckfjæs, jeg har omsat noget så jeg har ca. 30.000 nu, sig til Helten at jeg skaffer resten til mandag, skal bare lige bruge weekenden, jeg lover jeg er klar…skal jeg skaffe en nice Ho til din rådighed hele weekenden, hvad?…Jeg kender Lucile…hun ville gøre det..for mig ville hun kneppe dig tom…Svin hør på mig…..vil du ha mig?..Hvad vil du..

(.. ..)

Locolai
Please please åh sig hvad du gør ved mig!? Hvad sker der så nu? Hvad vil I? Skyder I mig…får jeg kniven hvad…? Hallo hvad gør du…hallo..