Anbefalinger af 3 bøger og en mand

I dag får du anbefalinger af 3 bøger og en mand jeg holder meget af. Bøger om det at leve et kreativt liv … naturligvis.

Jeg anbefaler en slags memoirer, og en af de helt store motivations bøger når det kommer til at være kunstner, som også er en form for memoirer, og så anbefaler jeg en moderne tænker.

MEN nummer 1: -Ja der er et par menner. Jeg er ret dårlig til at læse, ikke selve akten a-b-c, mere selve det fysiske i dét at læse. “Hmm …” tænker du nu. “Maj, man sidder helt stille når man læser, det er der ikke meget fysik i?!” – “Jeg véd det!” svarer jeg. “Det er lige dét jeg ikke er så god til. Medmindre jeg maler eller meditere, så kan jeg sidde til mine lår de sover. Men med bøger går det bedre når jeg lytter. Jeg lytter til lydbøger når jeg bevæger mig. Det kan godt bare være en blyant jeg bevæger, men jeg elsker at lytte mens jeg laver noget.

MEN nummer 2: De bøger jeg lytter til er på engelsk, da jeg har et abonnement hos Audible, det har jeg haft i ca. 10 år. De har det vildeste bibliotek. Det betyder jo så at de bøger jeg anbefaler i dette indlæg og evt. senere (da jeg lytter mange bøger om kreativitet og kunne finde på at anbefale flere) -kun findes på engelsk. Men det håber jeg at du klarer.

 

Georgia bookcover

Georgia af Dawn Tripp

Det er en fantastisk fortælling skrevet af Dawn Tripp, som var hun Georgia selv. Lækkert, levende og sensuelt skrevet. Intet mindre kan naturligvis gøre det når det kommer til at skulle portrættere kunstneren der er kendt for sine vagina-lignende blomster malerier.

 

Light of Iris. Georgia O'Keeffe 1924
Light of Iris. Georgia O’Keeffe 1924

Det er ikke en våd dunkende seksualitet hun beskriver, men derimod en livgivende opløftende og sønderrivende lyst, -trang og altomsluttende livsgejst hun giver os, set med Georgias øjne. En dybt inspirerende roman om kunstneren og kvinden Georgia o’Keeffes liv med fotografen Alfred Stiegletz og hendes egen kunst der både nærer og fortærer hende.

 

Georgia O'Keeffe af Alfred Stieglitz 1918
Georgia O’Keeffe af Alfred Stieglitz 1918

Som hun skriver “Dette er ikke en kærligheds historie. Hvis det var, ville vi have den samme historie. Men han har sin, og jeg har min.”

På hans opfordring rejser den unge Georgia til New York for at møde Stieglitz, der opdager hende og efterfølgende udstiller hendes værker. Hun bliver hans elskerinde og hans Protegé.  Og herfra går det ellers bare derudaf i 1920’ernes New York og senere når hun rejser længere vest på igen, i sin søgen efter endnu større kunstnerisk frihed. Mod i en kvindekrop. Store op og nedture, alt sammen beskrevet uden rosenrøde briller eller mørk dystopi. Mere medrivende og inspirerende roman om en kvinde og en kunstner skal man lede længe efter.

En roman du skal læse/lytte, hvis du vil inspireres til at mærke verden omkring dig helt og aldeles. Dine sanser vækkes og du vil stille spørgsmål ved din egen evne til at træffe valg. Georgia O’Keeffe var en af foregangskvinderne for feminisme. Jeg tror dog ikke, som hun beskrives her, at det er et bevidst valg. Hun ser bare sig selv som menneske først, og dernæst som kvinde. Det er nok det jeg elsker allermest ved dette portræt.

(Georgia O’Keeffe, web side)

PS:

Weekends with O'keeffe, C.S Merril

(En anden bog om O’Keeffe der er værd at læse/lytte er helt klart C.S Merrils fortælling om de weekender der blev til år sammen med maleren Georgia O’Keeffe. C.S Merril er bibliotekar og hjælper O’Keeffe med at katalogisere alle hendes bøger, og bliver efterhånden en del af familien på O’Keeffes ranch i New Mexico. Her linker jeg til Audio udgaven der er indlæst af forfatteren selv.)

Artikel om Georgia fra Berlingeren ’02.

 

The War of Art af Stephen Pressfield
The War of Art af Stephen Pressfield

Stephen Pressfield, The war of Art

The War of art er en klassiker som mange kreative referere til når de taler om at motivere et kreativt liv. Her har jeg linket til audio udgaven som er indlæst af Stephen selv, hvilket er perfekt. Man kan høre hans liv i stemmen og mærke hvor nederen han selv synes han har været, og hvor fedt det er når tingene lykkes. Han er ikke en der glasserer skinken, så at sige. Han kalder en skovl for en skovl og véd hvad han taler om.

”The War of Art” leverer et nødvendigt spark bagi for enhver kreativ sjæl, der har oplevet forhindringer på vejen til at fuldføre deres kunstneriske mission.” skriver forelæggeren. -og Saxohvor du kan købe paperbacken.

 

Stephen Pressfield quote

 

Han beskriver de forskellige former for kreativ modstand som kunstnere, entreprenører og atleter er oppe mod. -og han véd hvad han taler om. Længe før han begyndte at skrive levede han blandt andet som lastbilchauffør med en uforløst drøm om at skrive.

I The War of Art fortæller han om de indre fjender vi alle må se i øjnene, hvis vi ønsker at bryde igennem de kreative blokader. Bogen lærer dig at genkende og overkomme ambitionens forhindring. Men den hjælper dig også til at forstå hvordan du kan nå til det allerhøjeste niveau af kreativ disciplin. -hvis du ellers tør.

En bog der rammer og motivere. Der er ikke noget at sige til at den bliver læst og genlæst af utroligt mange kreative mennesker verden over. -måske nu også af dig?

 

 

This is Water/ Det her er vand.

Til slut min varmeste anbefaling af manden og forfatteren: David Forster Wallace. Han var et menneske der ramte med en sjælden poesi når det kommer til at beskrive os … mennesket. Herover er han (kun audio) med hans berømte tale til afgangseleverne på Kenyen College 2005: This is Water. Hvis der er en tekst man skal lytte til et par gange om året som kreativ, er det denne afgangstale. En opsang til os alle om at leve mere kreativt.

 

 

Når det en dag bliver regnvejr, er filmen The End of the Tour en aften værd. Det er en film om Wallace. Den er fortælles gennem en ung journalist der drømmer om at være berømt som David Forster Wallace. To kreative på hver sin side af det store gennembrud. Rørende og medlevende spillet af Jason Segel -og Jessie Eisenberg (dejligt at se to ret komiske spillere få muligheden for at spille så seriøse roller. Det gør de fuldt og helt. Smukt)

Nyd dagen

De Bedste hilsner Maj

Bloggens cover foto er Pelvis with the distance. Georgia O’Keeffe 1943.

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.