Kreativitet og familie

Sally Mann The Three Graces, 1994 2

( … dette billede af Sally Mann The Three Graces, 1994, skulle ha’ været coverbillede, men Facebook forbød det …  Derfor brugte jeg “New Obama Family Portrait”, By Annie Leibovitz. )
Her kommer bloggen.

Covid-Ferie-Covid og jeg véd ikke hvad! -livet ikke byder os ikke så lidt i 2020. Der har været meget tid med familie og isolation. Hvis du ikke har spekuleret over det før, har du måske spekuleret over det de sidste måneder: “Hvem er jeg og hvad vil jeg ha’ ud af livet?”
Dagens blogindlæg spekulerer over hvad vi gør med vores VI, når vi udvikler vores JEG.

Hvis du er kreativ og hvis du har en familie eller en tæt flok venner omkring dig, kender du helt sikkert til dét at skulle prioritere din tid på en måde, som andre mennesker ikke rigtig kender til.

Mange mennesker, ikke kun kreative, kender til at skulle prioritere deres tid, helt sikkert. Men kreative mennesker kan være lang tid om at producere noget brugbart, og det er totalt subjektivt om det produkt er godt eller dårligt. Derfor har den indre Dommer hos din partner eller din ven kronede dage, når han eller hun kritiserer dig for at vælge familien eller vennetiden fra.  “-Fordi du skal hvad? -male?” Mistroen driver ned af væggene og truer med at ødelægge den tråd der er er tilbage af den nære relation. At committe sig til sin kreativitet, er det samme som at tage sig en elsker. Kan du klare det, kan dine nære?

Jim lyngvild
Jim Lyngvilds Kvinden grebet i ægteskabsbrud. (link til artikel om Illum udstilling)

Efteruddannelse eller Online hobbysalg.

Mange uddanner sig helt til de bliver “gamle”. Nogle gør det gennem de traditionelle kanaler, som skoler, universiteter. Andre gennem private kurser og årelange uddannelser … coach, management, smykke designer, indretningsarkitekt, pilefletter, ørredrøger-madame, bistade-indehaver, mountain-bike-coach … and on and on … the list grows long.

Det er (tilføj selv et gran salt) – lettere end aldrig før at starte en lille online butik, eller opnå Instagram-brand status. Du kan være socialrådgiver om dagen og sælge smykker om aftnen. Din person, dit JEG har i vores velfærdssamfund rig mulighed for at følge en passion på sidelinjen, mens du tjener penge til regninger et andet sted.

Èn ting er at efteruddanne sig inden for sit fag, det kan være krævende nok, men der ligger en mulig bonus i den anden ende, du bliver mere uundværlig på jobbet eller du får måske endda mulighed for at avancere indenfor dit felt. Et helt andet spørgsmål er om dit Vi – din flok – kan klare at du efteruddanner dig til botaniker, bare fordi du elsker blomster.

Psykolog og forfatter Camilla Carlsen Bechsgaard, skriver her en fremragende artikel om efteruddannelse og at finde tilbage til nærværet i familien.

encouraging-creativity-preschoolersnarrowOleg Rogkov, raising children.net.au

Hvor er VI?

Når du beslutter dig for at skrive en roman, videreuddanne dig eller begynde på en hobby der kræver mere tid og flere færdigheder end at lægge kabaler, så kommer det til at koste på familie og venne fronten. Du skal ofre noget af din VI følelse. Og dit VI skal være villig til at give dig plads til at udvide dit JEG.
Det at tage en efteruddannelse, eller at gå i gang med et gigantisk projekt, som at skrive en roman, handler dybest set om at JEG’et vil vide mere om sig selv.
Det er helt naturligt for mennesket at ville udvide sig. Vi har alle en naturlig nysgerrighed der gør os kreativt tænkende. Det kan godt skabe lidt bulder i familien, eller mellem vennerne når dit JEG pludselig begynder at prioritere anderledes.
En anden grund til at dit JEG vil skrive, sy, eller male akvareller i Sydfrankrig kan være at det keder sig. Hverdagen er blevet til en leverpostejsmad med surt, og JEG trænger til lidt mere højtbelagt smørrebrød i livet … med en kold fadøl til!

Det kan det være en god idé at se på de spørgsmål jeg har listet herunder, før, under og efter du går i gang … – og inden du går i gang med næste projekt, så tjek lige igen med dine VI’er. Det kan være, at de kan bære over med 6 måneder eller et år, hvor du danser rundt og nyder dit JEG liv. Men hvad tænker de når du kommer hjem og siger: “Uh, jeg har lige fundet en overbygning …” Aka: Jeg vil bare ha’ mere MIG MIG MIG!

Er dit JEG blevet afløst af et OS?

Hvor meget JEG er der plads til i dit familie VI?
Hvor meget JEG er der plads til i dit venne VI?
Hvor meget vil du give væk/ undvære af dine VI’er for at få mere JEG?

Hvor meget JEG vil du ofre for at bevare et VI?

Er JEG klar til at slippe noget af det jeg elsker for at få plads til mere JEG?
Prioriteret rækkefølge på hvad JEG er klar til at smide over bord?

Der er meget at sortere fra, her er et par nemme : Skift TV ud med rengøring, skifte bilen ud med cyklen = motion. Drop det nye tøj/køb måltidskasser.
Slip tøjlerne – lad andre gøre arbejdet (Mad, vasketøj, osv.), sælg sommerhuset / lad græsset gro, skær ned på arbejdet, drop karrieren og få et mindre krævende job der kan betale regningerne … Jarp prioritering er en Bitch. Sindet bilder os konstant ind at vi er fanget i Det er sådan her man gør. Men det er vi ikke. Sindet er fanget, det er DU ikke.

 

Holding the WeaselSally Mann, Holding the Weasel

Bloggerens JEG

Mit JEG er særdeles grådig på dette punkt. Hun er så optaget af af finde ud af hvem hun er, at jeg som voksen, har brugt godt 20år på aktivt at søge efter balance i mit liv. Det er ikke noget mit JEG selv bestemte. DÈT bestemte mig. Livets store spørgsmål: Hvem er jeg? stillede MIT MIG stolen for døren og formede min identitet, mit JEG.

Spørgsmålet var faktisk ikke et rigtigt spørgsmål, snare en opdagelse af en nysgerrighed der kredsede om emner som: “hvorfor gør hun mon sådan?” – “Kan jeg få mere af dén følelse?!” – “Jeg blev skide sur, men jeg er også ked af det?” osv osv. Du kender helt sikkert runderne. Det startede ret uskyldigt, men de udeblivende svar blev sværere og sværere at håndtere. Grundlæggende undrede jeg mig næsten helt i stykker over, hvem JEG og VI som mennesker er.
Som ung voksen, da jeg begyndte at skyde skylden på alle andre omkring mig, familie og samfund, gik eftersøgningen meget aktivt i gang. Du kender måske turen gennem terapi, selvudviklings kurser og coaching i en lang årrække. Gang på gang har jeg pudset glorien og proklameret: “Nu har JEG fattet det. JEG forstår hvem JEG er, -næsten i hvert fald … jeg skal bare lige …” ha, ha, det er ikke et spørgsmål for små børn.

Må du godt sætte grænser?

Bor man i en familie, er der grænser for hvornår og hvordan man tager tid ud af fællesskabet for at mødes med sin passion. Er det dét værd? -at forsøge at finde ud af hvem man også er. Det kan være nervepirrende, for der er ingen løfter om resultat.
Og hvis du går selv, skal du så være dørmåtte for din partners og familiens frustrationer? Når nu det er dig der er udbryderkongen, har du så overhovedet ret til at sætte grænser? Laver du ikke ballade nok? … jo, jo det kræver et åbent hjerte, tillid til livet og en rigtig god kommunikation med de nærmeste at udstikke en ny retning i livet.

Cand. mag. i medier, kultursociologi & formidling, Mette Kop, skriver i et indlæg om at sætte grænser der er værd at læse:
“Jo “større” dit liv bliver – eller jo større du ønsker, at det skal være – jo vigtigere er det, at du formår at sætte grænser.” (link)

Det er godt at udvikle sig

Det kan lade sig gøre at ændre kurs, uden at smide alting over bord. Det er ikke sikkert du behøver opleve problemer, når du forsøger at få plads til mere JEG i dit liv. Måske gør det alting større og hjælper alle omkring dig til også at folde sig ud. Husk Nelson Mandelas: “And as we let our own light shine, we unconsciously give other people permission to do the same.” // Og når vi lader vores eget lys skinne, giver vi ubevidst andre tilladelse til at gøre det samme.”

Jeg vil slutte med denne lille bid af Pema Chödrön, (forfatter til bla: At leve smukt, med usikkerhed og forandring) – der taler om “når alting falder fra hinanden”. Hun har, som altid, nogle rigtig gode pointer om hvor du kan søge svar.

 

 

God Søndag til dig og dine,

Kærlig hilsen Maj

Coverfoto:

Bonus artikler:
Working with creatives fra Fast Compagny

5 timemanegement tips for creatives fra Workfront

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.