Om at finde – ikke søge

Binoculars 2.png

Nogen gange kan man i gode samtaler finde guld. Jeg havde en rigtig god veninde på besøg som – uden at jeg kan huske hvad vi talte om – citerede Picasso, der skulle ha’ sagt: “Jeg søger ikke, jeg finder.” Det var netop dét jeg gjorde. Jeg fandt den lille guldklump jeg skulle bruge, til at skrive dette blogindlæg. Yay!

Jeg har faktisk brugt nogle dage på at tænke over forskellen på, at søge og at finde. Det er åbenlyst at der er et pres bag sætningen: “jeg søger.” Det betyder at der er noget man mangler. Hvis man “finder” antyder det at man får en gave.
Vores egen Adam Oehlenschläger gik også ind for at finde og ikke søge. Han sagde at: Dem som som  higer og søger i gamle bøger, -ikke ville finde guldet. Det ville derimod den jævne kvinde, som … tjah, snubler og finder guldhornene.

Lyskeglen
Når jeg søger efter en løsning, så har jeg for en stor del defineret hvilket slags svar jeg ønsker, – og på en måde næsten prædestineret et smalt svar. Jeg ved ikke om det giver mening for dig. Måske hvis jeg forklarer det, med det billede jeg har af, at søge efter løsninger når jeg skriver. “Det er som at gå ind i et mørkt hus, (min historie) med en lommelygte, lyskeglen er min eneste mulighed for at finde det jeg søger. Men hvis jeg bare går ind i huset for at gå på opdagelse, så er det ikke mørkt, så ser jeg alt muligt – og finder på dén måde det jeg skal bruge.” – Giver det mening?
Tit og ofte finder jeg et bedre svar, hvis jeg går frem i verden i tillid, og lader svaret komme til mig. Jeg kan finde løsningen på mit plottwist, ved at tale med min gårdmand, der fortæller om én i hans familie der har oplevet: ditten datten, hvilket lader mig finde svaret uden jeg søgte.

Jeg siger det tit til mine elever, at de lige så godt kan lade være med at tænke over hvad de vil opnå med dagens træning. Deres (inclusive min) forudfattede hjerne – er fuld af forudindfattede meninger og mål – bygget op af, familie-skole-og- samfundsstrukturer. Hvilket er alt for snævert og forenklet til kreativt arbejde. Det de kan opleve hvis de lader kroppen styre, er langt mere mindblowing. Det samme gælder altså når vi skriver.

Så tak til min veninde, Oehlenschläger og Picasso. I stedet for at søge efter næste træk, så lad mig finde.

At finde ved at være
Det har du helt sikkert prøvet: at slippe en opgave fordi den driller » for så, en halv time senere, at stå med hænderne dybt begravet i blomsterbedet og finde en helt vildt skøn tanke som bare lyser din dag op.
At finde ved at kigge-glo
Hvad sker der når vi sidder på hovedbanen og kigger på folk der passerer forbi? Hvad finder vi når vi ser, virkelig ser på hende som langer kaffen over disken inde på Baresso?
Finde ved at lytte
Hvad gemmer der sig bag naboens bekymrede øjne? Hvem finder du når du lytter ind til din søsters historier om buskbom buske? Hvornår har du lyttet til, virkelig lyttet til dine egne historier om dig selv og din hverdag? Find svar dér.
At finde ved at nyde
Hvis du nu tog dig tid til at nyde et stykke chokolade. Til virkelig at dykke ind i hele sansningen af det mørke (eller lyse ;-)) guld på din tunge? Hvad finder du dér?

Ormehuller og vinkelklodser
Når vi skriver befinder vi os i en virkelighed der ligger mellem virkeligheden og os selv. Hvad sker der dér, når gnisten springer og der er forbindelse, -når broen opstår? Jo mere vi lærer at fokusere og have tillid til det vi er, det vi skriver, jo flere broer og underlige vinkelklodser finder vi. Fantasien, er som unikke stamceller der udfolder og åbner sig. Jo dybere vi kan læne os ind i tilliden, til det vi finder i mellemrummet, mellem virkelighederne, jo større er chancen for, at noget rent faktisk materialisere sig, helt her ind i vores virkelighed.
Som kunstnere skal vi ikke søge efter løsninger, -men finde ormehuller og stier der kan binde denne virkelighed sammen med ordløse verdner. Veje, der kan lede os ud i nye galakser. Udvide vores forståelse af hvem og hvad vi er. Her rækker det søgende sind kun så langt. Det åbne sind finder mere … det er jeg sikker på … og det er vel det, alt det her går ud på. Ekspantionen af universet.

Hvem søger
Det gør jeg, når mit ego fylder hele min bevidsthed og jeg tror, at jeg er så pisse klog, at jeg-mit-mig præcis véd hvad jeg leder efter. Hvor er det egentligt vildt, når nu vi ved hvor enormt universet er, at jeg kan tro at min lille hjerne (som jeg ikke engang bruger ret meget af) kan pinpointe det jeg mangler. Det er som at kaste en tændstik ud i universet for at få øje på noget brugbart. Snæversynet fristes jeg til at sige.
Faktisk kan jeg mærke det med det samme når jeg presser, leder efter eller søger svar i det kreative. Der opstår en spænding i min energi, og jeg er ikke for hellig til at sige, at sådan en lille jawert (snæversynet-ego-jawert-spænding) -kan jeg fint strunte rundt med i dage, før jeg opdager min egen røv-krampe-energi. Om så der stod 20 engle med basuner, kunne de ikke få et eneste budskab igennem til mig. “Hallo! Jeg søger efter svar, så vær’ venlig ikke at forstyrre mig!”
Andre gange opdager jeg det heldigvis hurtigt: helt fysisk læner jeg mig tilbage i stolen, eller rejser mig og laver noget andet, til spændingen er gået væk. (-en af grundene til at jeg meditere. Det giver mig ro nok i kroppen, -tillid til mig og min indre krea-skaber, til at mærke efter.)

Sådan nogle oplevelser har du garanteret også. Det har vi alle. Hvem har ikke søgt efter låget til tandpastaen, opgivet, lagt beskidte sokker i vasketøjskurven for at opdage at låget ligger på gulvet. Finde ikke søge … det er mit nye mantra.
Jeg ønsker dig rigtig god tur, må du finde lige dét, du ikke engang vidste du havde brug for.

About Maj Johansen

Hi I'm an artist living in Copenhagen Denmark. Thanks for stopping by

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s