Ælle bælle mig fortælle-tælle-tælle

tal

Da jeg begyndet at skrive, blev jeg ærlig talt lidt overvældet over, at skulle holde overblik over, det jeg havde skrevet OG hvor meget jeg skulle skrive OG hvor meget tid jeg brugte på at skrive OG hvor mange ord jeg egentlig skrev pr. dag OG hvor mange ord en roman var – burde – skulle – være OG hvornår på dagen jeg skrev bedst OG hvor meget af min skrivetid der var effektiv skrive tid OG, OG, OG … Jeg læste og U-tubede mig til en masse svar. Alt sammen metoder, der i følge forfatteren eller U-tuberen, var: lifesaveres, hvis jeg skulle gøre mig nogle forhåbninger om, at gøre en hel roman færdig. – Men tiden jeg brugte på at undersøge tal og metoder, var i virkeligheden bare tidsrøvere der gjorde, at jeg heller ikke fik skrevet, det jeg gerne ville dén dag.

Mit resultat får du her: Jeg kom frem til at én metode virker til ét projekt og en anden metode virker til et andet projekt. Projektet har i høj grad et væsen og et pulsslag der er med til at bestemme: hvem, hvad, hvornår, hvor mange og hvordan.

Tal hjalp mig – og nu, måske dig
En ting der drev mig frem, i starten, var pludselig at opdage, at der var ‘regler’ for hvor mange ord en hel roman skulle-burde-kunne være. Jeg lærte også, at man kunne tælle ord i scener. Det hjalp mig, at vide hvornår det var ok, at stoppe op og begynde på en ny situation – en ny scene –bryde billedet – for at slutte en situation, eller gemme – uh, spændende – slutningen på en scene, til senere i bogen. Det var faktisk afgørende for, at jeg kunne færdiggøre min første roman. Så haleluja! Derfor deler jeg nu nogle af de tal, jeg har samlet gennem årerne: ( – og ja! Krea-hatten klapre op og ned på bordet, her ved siden af mig, for at sige: “Intet er sat i sten, disse tal er kun retningslinjer, intet véd bedre end romanen selv og din intuition, hvor lang en scene, et kapitel eller din roman skal være.”)

Ca. tal for romaner, i ord:
Korte romaner for børn: 30.000 ord.
Børne og ungdom: 45-75.000 ord.
Voksen: 75.-100.000 ord.
George R.R. Martin: 284.000 ord eller mere.
Harry Potter: ligger mellem, 76.944 og 257.045 ord.

(I fantasy tillader man som regel et højere ‘word count’/antal ord, end i normale romaner, fordi, der i fantasy, er brug for det man kalder ‘worldbuildning’. -Forfatteren skal bruge plads til at forklare en helt ny idé om hvordan verden hænger sammen, magi, væsner, osv.

Hvor lang tid tager det så at skrive en roman?
Hvis du bare skriver 500 ord om dagen, 6 dage om ugen, bliver det til 3.000 ord om ugen og du har en roman på 90.000 ord, på 7,5 mdr. Og så skal der redigeres. Hvilket kan tage lige så lang tid, eller længere. (PS  … 1000 ord om dagen halverer tiden og du kan have en roman klar på under et år. Yay!)

Tal pr. side i din trykte bog
Ca. tal for ord pr. side, i en trykt bog, ligger mellem 250 og 350 ord pr. side. Akademiske bøger kan komme helt op på 500 ord pr. Side. (Giver dig mulighed for at udregne hvor mange bogsider din roman kommer til at fylde, når den er trykt. (Alt efter hvor stort fysisk format i ‘mm x mm’, romanen skal trykkes i samt punkt størrelsen på bogstaverne.)

Hvor mange ord pr. Scene?
Det siger sig selv, at korte scener giver spænding, og lange scener giver mere dybde og indføling. Jeg vil sige, mindste antal ord for korte scener er 600 ord pr. Scene, og max. længde for lange scener er 3.000 ord pr. scene. Børnebøger har kortere scener.
Da Vinchi + Inferno forfatteren: Dan Brown, er dog kendt for at skrive scener, på helt ned til 50-200 ord. – som i øvrigt udgør et kapitel! (Mester i spænding.)
En tommelfingerregel er, at man bør have ca. lige mange ord pr. Kapitel, gennem hele bogen. -but who’s counting?

Hvis du laver plotkort/scenekort:
Hvis du er en plotter, eller en næsten plotter, der laver små plotkort over hver scene inden du går i gang, så er der også en bunke tal her:
Du har besluttet at din roman skal være 90.000 ord lang ,med en gennemsnitlig scene-længde på 1.200 ord. Det giver denne udregning. 90.000 : 1.200 = 75 scener i din roman.

Jeg synes det kan være ok-smart at lave et groft overblik, via plotkort, før man begynder at skrive. Især hvis man skriver spænding, med vendepunkter og twists i historien. Det kan hjælpe at planlægge en – i hvert fald en nogenlunde – scene-plan ud på forhånd, som man så kan afvige fra og bruge til at finde tilbage på sporet igen, via sine små plotkort eller scenenoter.

Bare for sjov ligger jeg her, et billede ind af berettermodellen/Hollywood modellen, så du kan se hvordan man inddeler en film i dele. – alá den Hauge model jeg skrev om sidste tirsdag. På hans hjemmeside, er der, i hans gennemgang af modellen, procentsatser for hvert trin, så du helt præcist kan regne ud hvor mange scener eller sider hvert trin skal fylde. Men her bare et billede af Berettermodellen. Måske kan du sjusse dig frem til hvor mange scener du synes du har brug for, i de forskellige dele af din roman, alt efter om du skriver spænding, mystik eller kærligheds romaner.

Berettermodellen

Ord pr kapitel
Et kapitel kan, som nævnt, være meget kort. Men for meget ungdoms litteratur ligger de mellem: 3-5.000 ord pr. Kapitel.
For voksen er gennemsnittet 5.000, men kan selvfølgelig også være dobbelt så lange, altså 10.000 ord pr. kapitel. – igen for børn er det kortere kapitler.

(Dividér  ord pr. Side med din kapitel længde og du har antal sider pr. kapitel. Eks: 5.000 ord : 250 ord pr. Side = et kapitel på 20 trykte bogsider.) – Du kan eventuelt gå hen og hente 2-3 af dine yndlings bøger på din reol og tælle ord pr. side samt sider pr. kapitel, og se hvordan det passer med det du har tænkt dig, eller er i gang med at skrive.

Lav din egen ‘skitse udregning’ hvis tal tænder dig
Nu skulle det være rimelig lige til, at regne ud hvor mange scener du ca. har brug for til et kapitel, -scener pr. Roman, -kapitler pr. Roman, osv, osv … Du kan selv regulere i forhold til genre, alder og spændingsniveau.

Som sagt, er alle disse tal, kun krykker. Ordene skal skrives, siderne skal redigeres og  kapitlerne skal have en rækkefølge. Men måske, du lige som mig, en gang i mellem har brug for en rød snor, til at holde tungen lige i munden. Så kan det være ok at trække lidt på tallene.
Hvis jeg eksempelvis har haft en laaang scene med forklaringer og uddybning af en situation, så véd jeg, at jeg gerne selv, vil læse mindst én, gerne to-tre korte rappe scener efterfølgende. Og vise versa.

Til slut en note om, at projektet er et væsen der har sin helt egen sjæl. Forsøg du blot at tøjle den, så den ikke render livet af dig, men forvent afvigelser og uopdagede områder på landkortet når du skriver dig ind gennem historien.

Rigtig god tur ud i det ukendte, med eller uden tal.

About Maj Johansen

Hi I'm an artist living in Copenhagen Denmark. Thanks for stopping by

2 responses »

  1. Tak Maj Det var indspirerende og mange tal at holde styr på. 😃
    Jeg tænkte på i skemaet, om ikke, page 17, skal med?
    😃☀️

    Like

    Svar
  2. Pingback: Skriv, stille og roligt, bare skriv | Forlag Small Pockets of Wind

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s