At hvile i hverdagen

Hammac.jpg

Sri Sri Ravi Shankar, spirituel leder af The Art of Living Foundation, gør mit hjerte glad med denne udlægning af balance : Aktivitet og hvile er to vitale aspekter af livet. At finde balance i dem er en evne i sig selv. Visdom er, at vide hvornår du skal hvile, og hvornår du skal være i aktivitet, og hvor meget af hver du har brug for. At finde dem i hinanden – aktivitet i hvile og hvile i aktivitet – er den ultimative frihed.

Hvile er livsnødvendigt.
Ikke bare sove-hvile, men ferie-hvile. Væk-fra-hverdagen-hvile. Nye-omgivelser hvile. Glemme-at-tjekke-mobilen-hvile. Droppe-motionen-hvile. Nyde-hvile.
Jeg har selv oplevet det som skuespillerelev og senere som skuespiller, hvordan pauser modner den lagrede viden vi optager i hverdagen. Pauser – ferier – (knæskader) giver næring til en ny oplevelse af, hvem du er og hvad du kan udrette som kunstner. Efter lang tids ledighed som skuespiller, kunne jeg i en teaterproduktion opleve at, en ellers udtalt generthed, var væk. Pist forsvundet. Ingen problemer med at gå direkte i kødet på teksten.

Jeg har set vidunderlige transformationer i de skuespillerelever der har stået på mit gulv til Chekov træning. Hofter, der ikke var meget for at bevæge sig før ferien, er pludselig frie og sensuelle, psykiske barrierer er forsvundet, stemmen flyder frit, selvglæden er dybere og langt mere forankret.

Pausen er uvurderlig for den kreative udvikling. Uvurderlig. I en meget presset produktion af Federico Garica Lorcas fabulerende forestilling: Publikum, oplevede jeg for første gang, den helt store gevinst ved pausen, i dagligdagen. Vores instruktør Alexander Jochved, en stor scenekunstner, insistrede på, at vi holdt fri hver søndag, helt op til premieren. Det var meget usædvanligt for os, vi var vandt til at knokle os selv til ukendelighed, og især op til premieren arbejdede vi uden at se os tilbage. Men han var stærk i sin overbevisning om, at vi ikke ville opnå noget ved at knokle 24-7. Det var en enorm gave, han gav os dér. Arbejdet lørdag gik lettere, fordi vi vidste at vi havde fri søndag, og mandagen var fuld af glæde og lyst til at komme i gang, fordi søndagen havde givet plads til at trække vejret, bare nogenlunde frit.

Aktivitet i hvile.
Ferie er godt, hverdag er bedre, jeg siger det bare. Jeg elsker at holde ferie, for det betyder at de projekter jeg har gang i, får lov at hvile og udvikle sig, uden min indblanding. Man kan næsten sige, at de hviler aktivt, i mig. Det er altid magisk at vende tilbage til en historie som har ligget lidt, – eller længe. Det er som om historien gærer og vokser. Plottet og karaktererne træder tydeligere frem, når jeg ser dem med nye øjne. Ting som ikke giver mening kan tjukkes ud – uden de stor følelsesmæssige kanoner fyres af. Ting der kun giver lidt mening, men som der ér en mening bag, kan udvides og udvikles. Hele afsnit, man troede var døden nær, står lysende klare, og er helt ok. Det sker kun efter hvile, at perspektivet forandres på den måde. Man tændes igen.

Hvile i aktiviteten : at skrive.
“Du må aldrig være bange for ikke at vide hvor du ender.” Jeg husker ikke hvilken forfatter der har sagt det. Men det er klogt. Når du skriver første udkast er det logisk, at det er en god øvelse at hvile i processen, at lade historien udfolde sig mens du skriver. Vente, mærke, skrive – uden at tænke – At hvile i aktiviteten: at skrive. Når du vender tilbage til et projekt efter en ferie, gælder det samme. Stoffet er nyt på en måde, der skal skrives videre på historien, eller den skal skrives igennem igen.
Efter en ferie er det oplagt at se på teksten med nye øjne, faktisk er det nødvendigt. Du kan ikke søge tilbage til det gamle sted du skrev fra, det findes ikke mere. Træet er fældet, bænken er flyttet, det har været vinter mens du var væk, foråret har bragt nye blomster. Du må skrive fra et nyt sted. Du må tage udgangspunkt i dit nuværende nu. Selvfølgelig skal du læse og finde projektets atmosfære og skrivestil, og følge op på det, det er ikke det jeg taler om. Jeg taler om at slippe idéen om hvor du skal hen … nu. – Lige nu, mens jeg skriver dette indlæg er jeg ikke sikker på hvor jeg ender. Jeg er ikke sikker på, at jeg har nogen genial konklusion eller, at det på nogen måde hænger sammen. Måske kommer det til at hænge sammen, måske må jeg tilgive mig selv og lade dette første indlæg efter ferien, være lidt fragmenteret og rodet.

At arbejde kreativt, er at arbejde med dig selv.
Anton Chekov siger om skuespillerarbejdet: “Hvis du vil arbejde med dit skuespil, skal du arbejde med dig selv.” Det gælder også for forfattere. Det gælder for alt liv, men især det kreative liv.
Efter en ferie, er der en brilliant mulighed for at opleve sig selv på en ny måde. Der er mulighed for at indføre nogle af de drømme og idéer, du har om din hverdag. Ting, de mindste ting, kan være svære at indføre når først det store familie-job-tog ruller hen ad skinnerne.

Måske er det nu du kan indføre hvile i aktivitet og aktivitet i hvile. Efter ferien er det muligt, at du kan forsøge med en ny måde at starte dagen på – 10 minutters meditation, eller at cykle en omvej på vejen hjem, der giver 10 minutters ekstra motion. At skrive 20 minutter før du tager på arbejde, eller/og 20 minutter i løbet af dagen. At være standhaftig med sine lørdag formiddage, som er dedikeret til at skrive. Lad familien og vennerne vente. Efter ferien er der plads til en ny start, plads til at gennemføre forandringerne du længes efter. – og gennemføre dem.
Mit sommer-nytårsfortsæt er, at jeg kun skal se TV når jeg er på job og i weekenderne. Altså ingen hverdags TV. Det er en stor ting, for mig. TV-serier er min sutteklud. – Min ven der altid har tid til mig. – Min ultimative overspringshandling. Jeg aner ikke hvem jeg bliver til når jeg holder op med at se 2-3 timers tv hver dag. Jeg glæder mig til at se hvor jeg ender.

Jeg ønsker dig velkommen tilbage til hverdagen, her er rart at være. Især hvis du kan slippe din idé om hvor du er på vej hen, især hvis du kan hvile i dine aktiviteter og være aktiv i din hvile. God tur <3

About Maj Johansen

Hi I'm an artist living in Copenhagen Denmark. Thanks for stopping by

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s