Overspringhandlingernes holdeplads

hn00110ldybug.tif

Der uddeles hvert år priser for bedste forfatter, bedste skuespiller, bedste kurvefletter. Jeg kunne tænke mig at deltage i konkurrencen som den fantastisk’este overspringshandler. Jeg tror alle kunstnere lider af overspringshandlings-fluenza ind imellem. Her er et par jeg gennemgår hvis ikke dagligt, så ugentligt : “jeg er for træt til at være kreativ” – “Jeg er sulten” – “hvis jeg rydder op, er her dejligere, så kan jeg skrive” aka: “det er omgivelsernes skyld at jeg ikke kan fokusere.”
Hvad er det der gør at vi kan fokusere? – Det handler dagens indlæg om.

Jeg kan huske lykke over hygge i en papkasse. Selve rummet er rart og klart defineret. Lugten af brunt pap, er dejlig. – og hvis man sidder i skrædderstilling er der også plads til en kop mælk og en tallerken med et par småkager på. Papkassens altomsluttende hygge er ubetalelig når du er barn.

Kan du også huske dengang simple oplevelser kunne fylde hele din opfattelsesevne? Kan du huske hvordan det var at være så fokuseret på en mariehønes fødder, mens den var på vej op af din finger? De billi-millimeter-bitte-små fodaftryk, der kunne fylde hele din krop med kriblende forundring.
Husker du at ligge i din seng og svæve ind og ud af søvnen, vuggende mellem bevidst og ubevidst?

Landet af festøv.
(Ikke fest-øv … men fe-støv.)
Det er det sted vi skal åbne op for, når vi skal skabe og give liv til vores kreationer. At turde være helt og fuldt til stede i den handling vi har gang i. Jo mere vi kan opholde os her, mens vi skaber, jo dejligere er det at skabe. Vi véd det godt. Alligevel er det svært. Hvorfor er det det?
Nogle mener det er angst for succes + tidligere nederlag + opvækst + + +. Ubevidste forbindelser vores underbevidste har skabt gennem et livs indtryk og efterfølgende resonnementer, som det nu bruger til at beskytte os med. Gnisterne popper og springer om ørerne på os, som gale hunde, for at advare os mod – at slappe af – at nyde livet – at tro på succes. “DU DØR! Hvis du tror på det gode.” råber Portvogteren. “Har du da fuldstændig glemt alle de klaps det har givet os, når du ikke lavede lektier, ikke tog dig sammen eller synes du selv var for lækker!”

Spræng glasloftet
Her anbefaler jeg varmt Gay Hendricks : The big Leap. Jeg har ikke kunnet finde den på dansk. Jeg er jo selv lydbogsfanatiker, så jeg anbefaler at høre den … det kan nogen gange gøre det nemmere at “læse” en engelsk bog, fordi mange af os hører mere engelsk end vi læser.
Måske har du hørt om “det indre glasloft”. Gay Hendricks beskriver forskellige former for begrænsninger folk kan have i forhold til at opnå det de gerne vil. Det er en simpel bog, let at forstå, og sindsygt præcis.
Jeg vil ikke gå i detaljer, bøgen er fed læsning for alle … men især for os : krea-tvivlerene. Her er lette logiske løsninger på hvordan du finder ind til de mekanismer der lægger låg på /sabotere din succes – succes forstået som : et liv der er rart at leve. Han mener at vi kan sprænge glasloftet i vores indre og få mere ud af livet.

Manden med leen og de store sabeltigertænder
Gay Hendricks mener altså at det er noget individuelt og personligt, der forhindre os i at fokusere. – Og giver os lyst til at overspringshandle, eller helt at droppe vores hjerte projekter.
Andre igen, mener det er dødsangst. Intet mindre. I bogen “Væk tigeren” (findes på dansk) forklarer Peter Levine at vores hjerne og nervesystem stadig tror vi befinder os i en tid med sabeltigere og andre store farer. – Og at det er derfor vi har så svært ved at “gå i tilstand.” – Fordi når vi er “I tilstand” så er vi allermest sårbare. Vi er mere forbundet til evigheden og ser ikke de farer der er i den virkelighed som kroppen der skriver, danser eller maler, befinder sig i. Derfor er det selve døden vi er bange for. Kroppen/nervesystemet er bange for at blive spist af en sabeltiger, mens vi er “væk” i vores kreative aktivitet. (Faktisk mener han, ligesom Hendricks at vi, ved at bearbejde tidligere traumer, kan opløse denne angst for at gå i tilstand.)

Det er en teori jeg tror meget på. Jeg forstår at jeg som skuespiller havde nemmere ved at “gå i tilstand” end jeg har som forfatter, simpelthen fordi der var én der holdt øje med omgivelserne for mig.
Men som forfatter er jeg alene, der er ingen vagthund. Super fin undskyldning for at have det svært med at “forsvinde” ind i mit projekt. (Spørg iøvrigt lige en skuespiller om hun har øvet scenerne i dybden derhjemme … svaret er : øh, bøh, altså jeg har øvet teksten.” En skuespiller alene har de samme kvaler … alle kunstnere har de samme kvaler.) Så hvad gør vi nu … lille du?

Lidt dødsangst og lidt glasloft.
Jeg tænker det er en god blanding af de to ting. Jeg tænker at det er en god ide ikke at slå sig selv i hovedet med glaslofter og sabeltiger-angst. Som udgangspunkt er alle vores negative benspænd jo opstået ud fra et ønske om at beskytte os selv. Men hvordan slipper vi så af med de beskyttelses-mekanismer der ikke længere tjener os?

Fyld mere vand i dammen
En af vejene er at opøve positiv erfaring med fokus. Vores egen filosof Peter Bastian beskriver det at gå i terapi, – det at opsøge alle vores barndomstraumer, som at hoppe ned i en dam hvor åkanderne er traumerne. Ivrigt og begærligt går vi i gang med at følge åkandernes stængler helt til bunden af dammen, hive dem op ved rode og smide dem væk. Det er hårdt og smertefuldt arbejde.
Han foreslår i stedet at fylde mere vand i dammen. At leve og fylde flere positive erfaringer i livet, så der bliver længere mellem åkanderne. – En skøn ting, som jeg er stor fan af. (Selvfølgelig skal du gå i terapi, hvis du har ondt – det har jeg selv benyttet mig meget af. Med rigtig gode resultater.)

Find det fucking fokus
Her er fem veje som jeg benytter mig af dagligt :
1 : Meditation
Hvis bare du sidder 10-15 før dagen går i gang, og har fokus på din vejrtrækning, så vil du opleve enorme forandringer. Tanker vil droppe ind, mens du sidder og trækker vejret, når du opdager de er der, så vend stille og roligt tilbage til at registre din vejrtrækning. Det er faktisk let. Fordelene er mums!
2 : Tid
Giv dig selv en overkommelig tidsramme, som eks.: 10 minutter til at skrive i. Derefter 3-5 min pause. Fortsæt med 10 minutters skrive/redigeringstid. Gør det bare 10 gange i træk, det er let. 10×10=100 min. Pludselig har du skrevet/redigeret i 1 time og 40 minutter. – Jeg når at få mere arbejde fra hånden på de 2-2,5 time (incl. pauser) end jeg gør hvis jeg har hele dagen.
3 : Belønninger
Giv dig selv en gave hver gang du er færdig med dagens tekst. Jeg bruger som regel en Tv-serie, is, eller en lur. (Eller alle 3 :-))
4 : Studér de bedste
Find forfatter interviews på Utube og mæsk dig i hvordan andre forfattere arbejder. Det hedder vidst noget ala : studér mesteren i arbejde, og bliv selv en mester.
5 : Brug kroppen
Når vi bruger kroppen frigør vi en masse stress hormoner. Så jah … gå en tur. Det giver ro at være i aktivitet.

Gyngerne og karussellerne
Jeg håber du har fået inspiration til at arbejde mere fokuseret. MEN det aller vigtigste råd jeg kan giver er : hav tillid til processen. Følelsen af lethed i arbejdet varierer. Fokuset der altid … det er bare ikke sikkert at du er rigtigt til stede, til at opleve den. Det er bare sådan det er. Æd den!

Find tilbage til det sted i dig, hvor det er ok at kigge på en mariehøne i 10 minutter. Mærk hvor dejligt opvaskevandet er omkring dine hænder. Nyd hovedets vægt på puden. Nyd din bog. Nyd at du er ved at skrive din helt egen bog. Det er ok.

Skriv lidt hver dag, – også på de trætte dage, det holder musklerne i gang. (Ofte vil du i gennemlæsningen ikke engang kunne se forskel på de gode og de dårlige skrivedage.) MEN hvis du virkelig trænger til at have en sofa på ryggen, så er det her du skal have tillid til at, det er helt ok. Her er også et fokus at finde.

En tillidsfuld sjæl er en kreativ sjæl … rigtig god tirsdag til alle.

About Maj Johansen

Hi I'm an artist living in Copenhagen Denmark. Thanks for stopping by

2 responses »

  1. Pingback: Forfatter-tricks #2: Bliv ven med din overspringshandling – Sally Sharf

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s