Rediger din tekst effektivt.

skov

Ej men altså! – jeg ville gerne ha’ fundet dig et lækkert citat, fra en anden af mine yndlingsforfattere. Men igen er det Stephen (King) jeg må ty til. Ingen har sagt det lækrerer’ en ham : “Når du skriver en bog, bruger du dag efter dag, på at scanne og identificere træerne. Når du er færdig, er du nødt til at træde tilbage og se på skoven.” … Ah, det er lækkert ikke?

I dag handler min blog om at effektivisere redigeringen af din tekst. Her er min vej til at komme (nogenlunde) smertefrit gennem en redigeringsproces.

Det var ikke før jeg hørte en Finsk cruiseliner-over-kathytsjomfru fortælle om hvordan man mest effektivt rengjorde en kahyt, at jeg fattede hvordan man slipper nemmest igennem en rengøring. Mit liv, før det kloge råd så nogenlunde sådan her ud: Jeg begyndte at rydde op i stuen, flyttede ting frem og tilbage, fandt en bog som skulle i soveværelset, inde i soveværelset, stillede jeg bogen på lads, hvorefter jeg redte sengen. Fandt noget vasketøj og gik i gang med at samle mere vasketøj, på vejen samlede jeg lige nogle beskidte håndklæder op fra badeværelsesgulvet … og mens jeg var dér hældte jeg lige toiletrens i toilettet … så var det tid til at vaske. Men da jeg kom ind i stuen for at lede efter vaskenøglen, opdagede jeg, at jeg jo stadig ikke havde ryddet op dér.
Sådan blev det ved. 2/3 inde i processen var min lejlighed mere rodet og beskidt end da jeg begyndte. Ofte men ikke tit, blev jeg slet ikke færdig med at gøre rent. Jeg samlede bare mine ting i nye bunker … pæne bunker … jeg fik aldrig ryddet ordenligt op, fordi jeg brugte ikke tiden særlig smart.
Men så var det jeg stenede den her dokumentar om et krydstogtsskib. Det var som om kahytsjomfruen talte direkte til mig. Hun sagde : “jeg véd godt det virker tillokkende at gøre lidt af det hele på én gang, men det er ineffektivt. Du skal gøre ét arbejde færdigt, før du begynder på det næste. Andet kan ikke betale sig. Det er min erfaring.”  … Ikke noget hvorfor … ikke nogen smart forklaring. Konen trak bare let på skuldrene, vindblæst og glad. Livet var simpelt for hende.
“Ok!” tænkte jeg. “Det skal prøves.” Siden har jeg været meget god til dét med at rydde op og gøre rent.

Ja, du kan sikkert gætte hvor jeg vil hen : redigering. Det kan virke logisk lige at rette lidt, her og dér, når du alligevel læser teksten igennem. At gøre lidt af det hele på én gang … men det er … præcis som den finske cruiseliner-over-kathytsjomfru siger : ineffektivt!

Hvorfor gør vi det? Lidt af det hele på én gang? Hvorfor er det så svært at træde tilbage og se skoven. – Fordi det er rart at redde noget der er grimt. Det er lækkert at gøre noget lækkert mere lækkert. Det er med et koldt sus i maven, nogen gange, at vi sletter en grim sætning eller et plat ordvalg – “inden nogen ser det.” Men guys and gals … det er forfængelighed og tidsspild. (Kram og kærlighed til dig. Jeg gør det stadig, selvfølgelig, det lille urolige hjerte har brug for at pynte lagkagen nogen gange … også selv om der er 14 dage til fødselsdagen. )
Det handler om at turde træde tilbage, se krat og lysninger, spor og veje der løber gennem skoven. Først når du har nogenlunde overblik over det der er vokset frem på siderne, er det tid til at finde buskrydder, motorsav frem … og først nu må den lille grensaks komme på banen … før vi finder en Bonzai saks frem til nuldr og nips.

Sådan her redigere du din tekst effektivt :
1 : Print og læs teksten helt igennem. Det er vigtigt, synes jeg, at have den foran dig. For at kunne se og mærke den. Nu skal du finde ud af om der er en hel sektion du (eller teksten) kan undvære. – Måske har du delt romanen ind i 3 dele. Hvis der er én der kan undværes, så skal den – UD.
2 : Den næststørste ting i en tekst du kan fjerne er en karakter. Enhver karakter, hvis handlinger og ord, kan overtages af en anden skal  – UD.
3 : Streg hele kapitler – UD.
Print og læs hele teksten igennem igen.
4 : Streg sider og sektioner af kapitler – UD.
Print og hvis du har lyst og tid, så læs hele teksten igennem igen. Gennemskriv din tekst igen.
5 : Streg afsnit – UD.
6 : Så er vi kommet til at strege sætninger – UD.
Print og læs teksten igennem.
7 : Streg halve sætninger og ord – UD.
8 : Gennemgå teksten for stavefejl og tegnsætning.

“Jeg må være en mega dårlig forfatter hvis min tekst er så dårlig at den skal igennem alle de trin.” Tænker du måske med krøllede tæer. Nøh! Sådan er det bare. Faktisk er det Hemmingway him self, der har givet disse anvisninger. Så der må være noget om snakken.

Selvfølgelig er det ikke sikkert du skal gennem mere end 4 eller 5 af trinnene. Og som jeg nævnte tidligere, er jeg bestemt også tilbøjelig til at gennemse og rette – især – de første kapitler minutiøst, længe før det er tid. Simpelthen fordi det beroliger mig.
Når jeg gør det, er det for at forsikre mig selv om, at hvis bare jeg får tid nok, så skal det nok gå alt sammen … jeg kan godt.

Det er jeg sikker på at du også kan. Jeg ønsker dig held og lykke med dit projekt. Tro nu bare på dén tekst … den er der … det er du også … et skridt ad gangen.

About Maj Johansen

Hi I'm an artist living in Copenhagen Denmark. Thanks for stopping by

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s