At stille sit subjekt til rådighed som et objekt

At stille sit subjekt til rådighed som et objekt

Man kan tænke på sig selv som genstand for ordene, et talerør, et objekt … der skriver

Skuespil træning
Jeg er uddannet skuespiller, og har undervist unge skuespillere gennem 12 år. En skuespiller bruger sin krop og sit væsen som instrument. Det er sindssygt vigtigt at kunne skille sit instrument fra individet – sit ‘menneske’ som jeg kalder det … det jeg er, når lysene er slukket, og ingen længere kigger på hver en bevægelse jeg laver.

Når jeg, som skuespiller, bevæger mig, og siger andre menneskers tekst, er jeg en kanal for kunsten, et objekt. Det være sig, et smukt eller et afskyeligt ét af slagsen. Jeg skal give det et personligt udtryk, ikke en gengivelse af mit private ‘menneske’ – mit subjekts dom over det udtrykte.

Som ung, (-eller gammel) skuespiller, skal man lære ikke at tage det man gør personligt. Man skal stille sig til rådighed, for den impuls som flyder igennem én. En berøring eller en replik fra en kollega på scenen, er ikke et kærtegn til mig, men til min karakter. Jeg skal stille min krop og mit sind til rådighed som et objekt.

Sådan ser jeg også på det jeg skriver, det kommer fra mig, gennem mig, men det er ikke mig. Det er et udtryk, en impuls. Det opstår gennem mig og bliver til et objekt, en tekst, en sansning. Noget en læser kan gøre til sit eget, – ikke til sig, men til en oplevelse på vejen. Sådan oplever jeg at mit subjekt er et objekt, for øjet som ser. Vi er ikke i stand til at opleve et andet subjekt fuldt og helt, kun dele af det. objekter, øjeblikke, der er stillet til rådighed, og generøst deler et syn på livet set gennem et andet subjekts øjne, i dét øjeblik. Subjektet bliver et objekt.

Lidt lettere at forstå … måske …
Sikke en besværlig måde at sige det på. Men det er sådan det er for mig, hvis jeg skal beskrive det med ord. Når jeg underviser skuespillere i det, tager det 2-3 timer på gulvet, hvor vi laver nogle øvelser der tydeliggør hvad jeg mener. Her har jeg kun ord til rådighed, og så er det lidt mere tungt at forstå … måske.

Helt kort og lidt mere poppet kunne man sige: at mit subjekt – mit menneske – mit mig, er en kanal for det jeg skriver, når jeg vel at mærke er i flow, og ikke tænker, plotter og redigere, med mine tanker. Når jeg bare skriver, er jeg er bare det instrument der har fingrene på tasterne. Jeg stiller mig til rådighed for min intuition. Mit “jeg” forsvinder, og bliver til “en ting” – et objektivt instrument. “Jeg” bliver til en computer, der ikke tænker, men bare gør hvad der bliver “sagt.” Mit subjekts mening – mit “jeg/Mig” betyder ingenting, det findes på en måde ikke. Mit subjekt er blevet til et objekt. ;-)

About Maj Johansen

Hi I'm an artist living in Copenhagen Denmark. Thanks for stopping by

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s